Putin lukker for gassen til Danmark

Vladimir Vladimirovitj Putin er Rulands præsident. Foto: Pixabay

ENERGI – Fra i morgen tidlig er det slut med gas fra Rusland. Gazprom Export har i dag den 31. maj meddelt energiselskabet Ørsted, at selskabet indstiller leverancen af gas til Ørsted den 1. juni 2022 kl. 6.

Dermed har Gazprom Export selv brudt aftalen om at levere gas til Ørsted. Gazprom Export har fastholdt kravet om, at Ørsted skal betale for gas i rubler. Det er Ørsted ikke forpligtet til ifølge kontrakten, understreger Mads Nipper, der er administrerende direktør i Ørsted

»Vi står i Ørsted fast på vores afvisning af at betale i rubler, og vi har forberedt os, så vi forventer fortsat at kunne levere gas til vores kunder. Situationen understreger, at vi i EU skal være uafhængige af russisk gas ved at accelerere udbygningen af vedvarende energi«, siger direktøren ifølge finansmediet MarketWire.

Da der ikke er etableret en direkte gasrørledning fra Rusland til Danmark, vil Rusland ikke kunne lukke for den direkte leverance af gas til Danmark, og Danmark vil nu i stedet skulle købe gas fra europæiske gasmarked. Ørsted forventer, at det vil være muligt

Ørsted har tillid til, at myndighederne, som har det overordnede overblik over forsyningssituationen i Danmark, er forberedte på situationen.