Off-grid: Flere og flere i Afrika får strøm fra små solceller

De små off-grid anlæg giver strøm nok til en lampe, så skoledrengen i Zambia kan lave lektier. Foto: CC BY flickr Patrick Bentley / SolarAid

I Afrika mangler 600 millioner mennesker adgang til elektricitet, men små, billige og klimavenlige solceller ændrer nu livet for millioner.

***

På mindre end 15 år har mange millioner i de afrikanske landet fået adgang til billig, grøn strøm uden at skulle investere i dyr og besværlig infrastruktur.

Løsningen er små off grid-solcelleanlæg, der ikke er forbundet til elnettet, og som kan give strøm nok til et par lamper, en mobiloplader og måske et tv.

»De her anlæg er en kæmpe succes i en lang række lande, og selvom de er små, giver de i allerhøjeste grad noget til folk«, siger Ivan Nygaard, der er seniorforsker på DTU og ekspert i off grid-energi«, til Verdens Bedste Nyheder.

Millioner lever uden strøm

Verden over lever hundreder af millioner af mennesker stadig uden adgang til strøm. Det betyder nul tv og radio, ingen mobiltelefon, intet elektrisk lys. I stedet må børn lave lektier i skæret fra petroleumslamper, der både er dyre og sundhedsskadelige.

Langt størstedelen af de 760 millioner mennesker i verden, der ikke har adgang til elektricitet, bor i Afrika: 600 millioner mennesker. Det går udover den økonomiske udvikling, og det er ikke ligetil at skaffe strøm til så mange mennesker, der ofte bor i fattige landområder.

Her kan de små solcelle-anlæg forandre livet totalt.

»Adgang til lys og adgang til en mobiloplader betyder alt. Så er man forbundet til familie og venner, og man kan følge med i samfundet og få nyheder«, siger Ivan Nygaard.

Priserne rasler ned

De små off-grid anlæg på solceller har vundet indpas i store dele af verden. Priserne er på solceller er raslet ned. Fra 2009 til 2019 faldt prisen på solceller ifølge Verdens Bedste Nyheder ikke mindre end 89 procent, og de er kun blevet endnu billigere siden da.

De små solcelleanlæg kommer i mange forskellige størrelser. Nogle kan give strøm til en lampe eller to, andre er store nok til flere huse eller butikker. Dertil kommer der også anlæg til fx at drive skoler eller lægeklinikker, eller at pumpe vand til marker eller til drikkevand. Men langt de fleste er til private husstande, skriver netmediet Verdens Bedste Nyheder.