Økologisk mel hitter i de hjemmebagte boller

Økologisk mel slår alle salgsrekorder. Corona har forvandlet danskerne til hjemmebagere, der foretrækker rene råvarer. Foto: Økologisk Landsforening

I første halvår steg salget af økologisk mel 46 procent. Corona-nedlukningen har fået os til at skrue op for hjemmebagningen. Hver tredje pose mel er økologisk.

Mange arbejdspladser rykkede hjem i privaten, da corona-virussen i foråret lukkede en stor del af Danmark ned, og samtidig fik mange lyst til at bage selv.

Ifølge Økologisk Landsforening er mange af os blevet ivrige økologiske hjemmebagere, som ikke tøver med at kaste os ud i bageprojekter, som før corona-nedlukningen kunne virke uoverskuelige.

»Forbrugerne opretholder en stor del af de bagevaner, som de fik under nedlukningen«, siger Christian Bo Larsen, salgsansvarlig hos den økologiske mølle Skærtoft Mølle i Augustenborg.

»Det er især på fuldkornsprodukter som rug, vi har oplevet en stigning. Da danskerne blev sendt hjem, fik de tid og fandt ud af, at det at bage sit eget rugbrød ikke er så besværligt.«

Økologisk mel tegner sig for en tredjedel

De seneste tilbagemeldinger fra dagligvarehandlen viser, at salget af økologisk mel er steget hele 46 pct. i 1. halvår af 2020 sammenlignet med 1. halvår af 2019. Tallene viser også, at det økologiske mel står for mere end en tredjedel af salget. Også salget af økologiske brødblandinger er steget markant.

»Der er kommet en helt ny forbrugergruppe til, som begynder med brødblandinger og bliver skubbet videre til at bage fra bunden«, forklarer Christian Bo Larsen.

Også hos Valsemøllen i Esbjerg oplever man, at bagelysten hos danskerne er intakt, selvom mange er tilbage på job igen.

»Danskerne er for alvor gået i køkkenerne og har skruet op for hjemmebag, siger direktør Niels Brinch-Nielsen fra Valsemøllen.

»Vi oplever en lille stigning i hele sortimentet, men særligt kan vi se, at brødblandingerne er populære, nok fordi de gør det nemt at fortsætte med at bage, selvom hverdagen er tilbage. Samtidig ser vi, at danskerne i stigende grad efterspørger økologi med dansk oprindelse og dermed kort vej fra jord til bord«

Rester af sprøjtegift i hvedemel

Årsagen til den store stigning i salget af økologisk mel skal findes i, at danskerne under corona-nedlukningen fik mere tid til at bage, men mange forbrugere har også fået øjnene op for, at de sparer sig selv for rester af landbrugets sprøjtegifte, når de vælger økologisk.

Ifølge en undersøgelse fra Fødevarestyrelsen, som er foretaget af DTU Fødevareinstituttet, er hvedemel nummer fire på listen over de fødevarer, som vi får flest rester af sprøjtegift fra.

»Ønsket om at undgå pesticidrester er den vigtigste årsag til, at danskerne vælger økologisk. De har taget forsigtighedsprincippet til sig frem for at satse på, at stofferne er ufarlige«, siger Helle Bossen, som er chefkonsulent i Økologisk Landsforening.

»Det store fokus på rene fødevarer går godt i tråd med at bage selv, så man ved, hvad maden indeholder. Corona-krisen har givet os tid til at komme godt i gang med at ændre vaner og dermed øge bevidstheden om de råvarer, vi anvender. Alt det ser ud til at fortsætte fremover, skønner Helle Bossen.