Øko-bonde: Læs hvad du får, når køber en kylling til 29 kroner

Johanne Schimming: Billige kyllinger koster dyrt for klima og dyrevelfærd. Privatfoto

Når supermarkedet sælger en »billig« kylling til dig, er det fordi, der er en regning til klimaet og dyrevelfærden, der ikke er blevet betalt.

K O M M E N T A R
Af Johanne Schimming, økologisk landmand

MAD – Coop Danmark – jeg elsker jer. I er mit yndlingssupermarked, og I gør mange gode ting. Det er derfor også med et kærligt og hårdt bankende hjerte, at jeg siger, at jeg synes, I skal stoppe med at sælge »billige« kyllinger.

Man bør som forbruger vide, at der aldrig er noget, der er »billigt”. Hvis noget er »billigt«, er det som regel heller ikke mere værd end det, man betaler, og typisk er der også en regning, der ikke er blevet betalt.

Lad mig vise jer, hvad I får, når I køber en kylling til 29 kr:

Salgspris: 29 kr.
Moms: 6 kr.
COOPs fortjeneste: 8,5 kr.
Slagteriets fortjeneste (slagtning, emballering): 4 kr.
Bondens omkostning til indkøb af daggammel kylling: 2,50 kr.
Foder: 6,5 kr.
Tilbage til bonden, når alle andre er betalt: 1,5 kr.

Skal vi ikke bare aftale, at vi lader være? Foto: Johanne Schimming

Den 1,5 krone skal dække løn til medarbejdere, rengøring, vand, varme, elektricitet, afskrivning på bygninger, fortjeneste/overskud til bonden selv og…… dyrevelfærd.

Jeg tror vi godt alle sammen kan regne ud, hvor få penge, der er til at gøre noget godt for det den kylling, der ligger i køledisken. Ikke ret meget. Det er en meget hurtigtvoksende kylling, og der er spenderet meget, meget lidt menneskelig tid på at sikre, at den har det godt.

Billigt foder koster andre steder

Overvej også, når der kun er brugt 7 kr. i foderomkostninger, hvad det så er for noget foder, den har fået. Det er foder, der har været billigst muligt at producere. Og derfor højst sandsynligt trækker tråde tilbage til fældede regnskove og intensivt dyrket landbrug med et stort pesticidforbrug. Overvej hvordan en kylling, som kun har fået ret ringe mad at spise, kan blive til noget, som er godt for dig at spise.

Så når COOP sælger en »billig« kylling til dig, er det fordi der er en regning til klimaet og dyrevelfærden, der ikke er blevet betalt.

Er det så den slemme landmand, vi skal give skylden for det her? Nej. Det er supermarkedernes indkøbere, og det er os selv som forbrugere.

Skal vi ikke bare aftale, at vi lader være?

Johanne Schimming med en økologisk høne i favnen.

Jeg har tjekket tallene

Flere spørger om jeg virkelig kender økonomien bag. Svaret er ja. Jeg kender indkøbspris på daggamle kyllinger, foderforbrug og foderpriser og afregningspriser fra bonde til slagteri. Jeg kender momssatsen.

Den eneste del jeg ikke er helt sikker på, er afregningsprisen mellem Coop og slagteri, men det betyder intet i det store billede, for bundlinjen hos bonden er præcis den samme, uanset hvordan Coop og slagteri deler fortjenesten mellem sig.

Jeg er selv landmand, og jeg har tjekket tallene på forhånd med en professionel rådgiver på området.

Om skribenten: Johanne Schimming er økologisk landmand og har høns, der lever i små flokke i flytbare huse på markerne omkring det økologiske landbrug Hegnsholt i udkanten af Lejre.