Minister besøgte fabrik, der laver plantebaseret økologisk mad

Fødevareminister Rasmus Prehn (i midten) besøgte Organic Plant Protein mandag sammen med Søren Egge Rasmussen, MF for Enhedslisten. Til højre ses virksomhedens direktør Ulrich Kern Hansen. Foto: Organic Plant Protein

Allerede nu har vi kapacitet til at levere et økologisk, plantebaseret måltid om ugen til halvdelen af Danmarks befolkning, siger Ulrich Kern-Hansen, direktør i Organic Plant Protein. Fabrikken ved Hedensted laver chunks, strimler og andre kødlignende produkter på basis af økologiske ærter og hestebønner.

PLANTEBASERET MAD – Det var en interesseret og engageret fødevareminister Rasmus Prehn, der mandag besøgte Organic Plant Proteins fabrik ved Hedensted i nærheden af Horsens for at se, hvordan man laver plantebaseret mad, der i struktur og smag minder om kød og tilmed har det samme høje proteinindhold.

Organic Plant Protein producerer udelukkende økologiske plantebaserede fødevareprodukter uden tilsætningsstoffer på basis af økologisk dyrkede ærter og hestebønner. Fabrikken, som allerede nu har kapacitet til at forsyne halvdelen af Danmarks befolkning med et ugentligt plantebaseret måltid, er en af de mest ambitiøse virksomheder herhjemme, der satser 100 procent på det boomende marked for plantebaserede fødevarer.

»Vi fik besøg af Rasmus Prehn, som var her i knap et par timer. Han var meget interesseret i at se noget konkret og fik en rundvisning på fabrikken, så produktionsanlægget og hørte om perspektiverne. Desuden havde vi arrangeret en lille buffet, hvor der var mulighed for at smage på fem til seks forskellige retter, hvor vores produkter indgik«, fortæller Ulrich Kern-Hansen, direktør for Organic Plant Protein, der blev etableret for kun to år siden.

»Det, der var helt afgørende for os, var at gøre det tydeligt, at der allerede i dag eksisterer noget, som er helt konkret. Fabrikken står her, vi er i fuld gang med produktionen, vi er allerede ude i butikkerne, og salget stiger uge for uge. Sidst men ikke mindst er det både billigere og sundere at spise end kød«, fortæller han.

Det er vigtigt at slå fast i en tid, hvor politikerne er ved overgå hinanden i, hvor mange milliarder, de vil bruge på nye udviklingsprojekter for plantebaseret mad, mener Ulrich Kern-Hansen. Han håber, at industrien, som skal anvende de økologiske råvarer får øjnene op for de mange muligheder, som allerede eksisterer og vil være med til at udvikle nye produkter.

Vi har allerede en løsning

»Vi synes, det er godt, at politikerne kan være med til at skubbe på. Men vi har allerede en løsning, som kan føre langt. Vi kan levere nogle produkter, som industrien kan arbejde videre med, som de offentlige køkkener kan anvende i stedet for kød, og som forbrugerne også kan købe i flere af de store supermarkeder.«

Lige efter nytår kom de plantebaserede produkter fra Organic Plant Protein ud på hylderne i Irma, og fra uge syv kunne kunderne i føtex og Bilka stifte bekendtskab med poserne med kødlignende chunks og strimler.

»Vi har også netop aftalt med Nemlig.com, at de begynder at forhandle alle fire varianter, vi har. Også Coop har sagt, at de gerne vil forhandle vores produkter,« fortæller Ulrich Kern-Hansen.

Enorm produktionskapacitet

Organic Plant Protein bearbejder de økologiske ærter og hestebønner i en avanceret forarbejdningsproces med en såkaldt ekstruder, som under høje temperaturer forarbejder proteinmelet, så det færdige produkt får en struktur, der minder om kød.

Fabrikken er bygget, så vi fra starten har en meget stor produktionskapacitet. Vi har allerede to produktionslinjer og forventer at udvide med den tredje ekstruder i løbet af de næste fem måneder, fortæller Ulrich Kern-Hansen.

Ifølge ham har Organic Plant Protein en produktionskapacitet på 400.000 tons råvarer. I hydreret form svarer det til 14.400 tons, og landmændene står i kø for at levere råvarer.

»Regnet om i måltider svarer det til et måltid om ugen til halvdelen af Danmarks befolkning. Det er en mængde, der kan erstatte kødet fra 320.000 slagtesvin, forklarer Ulrich Kern-Hansen.