Landmænd i offensiv for nyt stort biogasanlæg på Djursland

Indvielse af et biogasanlæg hos den økologiske grønsagsproducent Axel Månsson, opført af Nature Energy. Pressefoto

Hvis Nature Energys ambitioner om at etablere et biogasanlæg på Djursland skal realiseres, kræver det, at halvdelen af al svine- og kvæggylle på halvøen bliver leveret til biogasanlægget.

BIOGAS – Hvis alt går som planlagt, skal der om få år ligge et nyt, stort biogasanlæg på Djursland, som skal udvinde gas af svinegylle og anden husdyrgødning fra hele Kattegat-halvøen.

Det står klart, efter at Djursland Landboforening, Østjysk Familielandbrug og Nature Energy har afholdt et orienteringsmøde, hvor en arbejdsgruppe blev nedsat for at føre projektet ud i livet.

Det oplyser Djursland Landboforening på sin hjemmeside.

Nature Energy har i længere tid set på at etablere et biogasanlæg på Djursland, og mandag aften fik de mulige leverandører og aftagere til anlægget så et indblik i energiselskabets planer, skriver netmediet Agriwatch.

Halvdelen af al gødning på Djursland

»De er en stor spiller på markedet, og hvis vi vil have biogas, hvilket jeg tror bliver nødvendigt, så kan det godt være dem, der kan løfte opgaven og få sat det i gang«, mener Mogens Hjort Jensen, der er formand for Kvægbrugsudvalget, Djursland Landboforening.

Hvis Nature Energys ambitioner om at etablere et biogasanlæg på Djursland skal realiseres, kræver det, at 50 pct. al husdyrgødning på Kattegat-halvøen bliver leveret til dem. Det er ifølge Mogens Hjort Jensen realistisk, da der er en politisk forventning om, at al husdyrgødning skal køres igennem biogasanlæg i fremtiden, skriver Djursland Landboforening.

Flere nye biogasanlæg på vej

Nature Energy har i dag 11 biogasanlæg placeret rundt omkring i Danmark, og flere nye anlæg er på vej.

Nature Energy har siden marts 2018 været ejet af et konsortium bestående af Davidson Kempner, Pioneer Point Partners og Sampension. Tidligere formand for Landbrugsraadet, Peter Gæmelke, er formand for bestyrelsen.