Køb ægaktier og få ti friske græsæg de næste 75 uger

Marc og Neel Seerup Hansen i grønsagsmarken. De vil gerne have et mobilt hønsehus, så hønsene kan smovse i rester fra grønsagerne og følge med rundt i sædskiftet.

Det økologiske gartneri Seerupgaard på Amager vil sælge 80.000 æg i et nyt mobilt hønsehus på forhånd – som ægaktier.

ØKOLOGI – Køb en ægaktie og få 10 friske græsæg i 75 uger. Det er et tilbud, som det økologiske gartneri på Amager, Seerupgaard, netop nu tilbyder.

Tilbuddet kommer som en konsekvens af Corona. Seerupgaard havde nemlig gennem halvandet år arbejdet med at blive klar til at sætte gang i et mobilt hønsehus, så de kunne lave økologiske græsæg til blandt andre en lang række danske restauranter.

Hønsene skal hjælpe i det økologiske sædskifte på Seerupgaard. Ved hjælp af et mobilt hønsehus kan hønsene følge med rundt på markerne og smovse i de grøntsagsresterne, der altid bliver tilbage på marken.

En stor del af æggene skulle sælges på faste afsætningsaftaler til restauranter i København. 150.000 æg var allerede afsat via forhåndsaftaler, men så kom Corona, og det meste af Danmark lukkede ned. Huset var næsten bestilt hos den danske producent af mobile hønsehuse, Flemming Haugaard i Jylland.

»Vi vil stadigvæk gerne have høns i et mobilt hus. De vil både kunne hjælpe os i vores grøntssagssædskifte, de kan flyttes rundt i marken, kan hjælpe os med at dyrke bedre grøntsager, samtidig med at hønsene har et fantastisk frit liv«, fortæller Marc Seerup Hansen.

Hans kone Neel Seerup Hansen følger op:

»Når vi dyrker vores grøntsager, er der altid rester tilbage på marken. Det er guf for hønsene, der samtidig rydder op i kållarver og andre hønselækkerier. Og så giver det gode æg, når hønsene altid har adgang til grønt lige uden for døren.«

Lukkede restauranter fremtvinger kreative løsninger

Da restauranterne er lukkede og dermed ikke kan gennemføre deres afsætningsaftaler, har Seerupgaard besluttet sig for at lave deres egen crowdfunding, hvor de sælger ægaktier. Planen er at sælge 80.000 æg i løbet af denne uge.

»Hvis vi kommer over 80.000 solgte æg, tør vi helt sikkert sætte i gang, for så har vi vished for, at en pæn del af de æg, der vil blive lagt i rederne i det mobile hønsehus over de næste par år, allerede har destination på et spisebord og ikke i en skraldespand«, fortæller Marc Seerup Hansen.

Projekt græsæg

En ægaktie er en aktie, der løber i op til to år, hvor udbyttet bliver udbetalt i æg.

»Når restauranterne igen vil købe æg, så er vi i gang med produktionen takket være hjælp fra dem, der vælger at støtte projekt græsæg nu ved at købe en ægaktie«, siger Marc Seerup Hansen.

»Det drejer sig om 8.000 bakker æg fordelt på afhentning over perioden. Folk spiser jo alligevel æg, og her kan man samtidig hjælpe Seerupgaard, Producenten Flemming Haugaard, samt de københavnske restauranter med at holde gang i hjulene. Det er jo egentlig kun lige over 100 husholdninger der skal have en bakke med æg om ugen, og så er vi i gang. Eller 8.000, der køber én enkelt bakke.«

Crowdfundingen fortsætter indtil søndag 17. maj. Du kan læse mere på seerupgaard.dk.