»Klimakontrolleret gris« blev et kæmpe flop for Danish Crown

Ingen butikskæder vil længere sælge svinekød og fars under det vildledende mærke »Klimakontrolleret gris«. Billedet er fra en aktion i juni, hvor aktivister mærkede de vildledende kødpakker i butikkerne. Foto: Greenpeace

Slagterigiganten er tvunget til at skrotte vildledende millionkampagne, som skulle overbevise forbrugerne om, at svinekød fra danske svinefabrikker er klimavenligt.

KLIMA / MAD – Slagterigiganten Danish Crown er blevet tvunget til at skrotte deres forfejlede markedsføringskampagne for konventionelt svinekød i pakninger med påskriften »Klimakontrolleret Gris«.

Det sker efter efter måneders vedvarende kritik, som nu har resulteret i, at de sidste supermarkedskæder har meddelt kød-koncernen, at de ikke længere vil sælge kød og fars i den indpakning til forbrugerne.

Mærkatet skulle signalere, at svinekødet var særligt klimavenligt, men Danish Crown kunne ikke fremvise nogen dokumentation, og ingen uafhængige myndigheder udførte kontrol med produktionen, som man fx kender fra den økologiske produktion. Grønne organisationer betragter markedsføringen som vildledende og et groft eksempel på kødgigantens forsøg på at slå plat på den grønne omstilling.

Svinekød er og bliver et klimaskadeligt produkt

Kristine Clement, kampagneleder for landbrug og skov, Greenpeace, er tilfreds med, at slagterikoncernen nu lukker kampagnen ned. Hun mener, det er et klart eksempel på greenwashing.

»Danish Crown skal have ros for endelig at drage konsekvensen af den omfattende kritik, som vi og mange andre har fremført af deres vildledende klimamærkning af svinekød. Svinekød er og bliver et klimaskadeligt produkt, og vi er naturligvis meget glade for, at forbrugeren ikke længere vil møde denne greenwashing i køledisken«, siger hun.

»Helt fornuftigt er Danish Crown nu gået i tænkeboks, og vi opfordrer på det kraftigste til, at virksomheden vil bruge tiden på at reflektere grundigt over kritikken og deres ansvar som en af Danmarks største forurenere, og hvordan de kan blive en seriøs spiller i den grønne omstilling«, siger Kristine Clement.

Grisen som klimavenlig proteinkilde

Så sent som i denne uge har Danish Crowns direktør, Jais Valeur, påstået, at grisekød kan blive fremtidens klimavenlige proteinkilde.

»Jeg tror, at grisen bliver et godt bud på et klimavenligt protein, som tilfældigvis også smager godt. De forskellige beregninger, der er af klimaaftrykket fra grisekød, viser, at de nærmer sig kylling i klimaaftryk,« siger han således i en stor artikel i Berlingske.

Men svinekød er ikke en klimavenlig måde til at få sit proteinbehov opfyldt, understreger Kristine Clement.

»Klimavenlige proteiner kommer fra planter, og vi har i Danmark en stor opgave foran os i omstillingen til langt mindre kød og flere plantebaserede fødevarer på tallerkenen«, siger hun.

Kristine Clement: Danish Crown forsøger at narre os til at tro, at deres svinekød er et godt klimavalg. I virkeligheden er kød en af de mest klimabelastende fødevarer, og Danish Crowns reklamer risikerer at forvirre forbrugerne i en afgørende tid, hvor rigtig mange faktisk ønsker at spise mere klimavenligt. Foto: Gustav Bech

Greenwashing er et stigende problem

Sandheden er, at den animalske produktion af kød og mælk er langt mere klimabelastende end planteproduktion af kartofler, grønsager, frugt og bælgplanter. Således tegner Danmarks enorme kød- og mælkeproduktion sig for 90 procent af landbrugets samlede klimabelastning.

Ifølge Greenpeace er virksomhedernes greenwashing af klimaskadelige produkter et stigende problem og er med til at forsinke den nødvendige grønne omstilling af vores forbrugsvaner.

»Forløbet omkring vores klage over Danish Crown har tydeliggjort, at markedsføringsloven aktuelt slet ikke bliver håndhævet af de ansvarlige myndigheder, når det gælder greenwashing af fødevarer. Vi opfordrer derfor regeringen og det danske Folketing til at få stoppet forskelsbehandlingen af virksomheder og til at opprioritere håndhævelsen af markedsføringsloven. Det mener vi, at politikerne skylder forbrugerne, der gerne vil træffe mere klimabevidste valg uden at blive ført bag lyset«, siger Kristine Clement.