

ENERGI – EU’s forbrug af gas fra Rusland skal skæres med to tredjedele inden for et år. Og det skal efter planen helt udfases med lynets hast. Det fremgår af en plan, som EU-Kommissionen fremlagde i dag.
»Lad os med lynets hast omstille os til brugen af vedvarende energi.« siger Frans Timmermans, der er næstformand i EU-Kommissionen.
»Vedvarende energiformer er billige, rene og potentielt set uendelige. De skaber beskæftigelse her i stedet for at finansiere industrien for fossile brændstoffer andetsteds. Putins krig i Ukraine viser det akutte behov for at fremskynde vores omstilling til ren energi«, sagde Frans Timmermanns.
Den nye plan skal gøre EU-landene uafhængige af russisk gas ved at skifte til alternative forsyninger og udvide forbruget af vedvarende energi. I løbet af det kommende år skal forbruget af gas fra Rusland reduceres med to tredjedele. Blandt andet vil EU forsøge at finde nye leverandører, hvor man vil have fokus på flydende naturgas.
»Vi skal frigøre os fra afhængigheden af russisk olie, kul og gas«, siger Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.
»Vi kan ganske enkelt ikke forlade os på en leverandør, som eksplicit truer os. Vi er nødt til at handle nu for at afbøde virkningerne af de stigende energipriser, diversificere vores gasforsyning for næste vinter og sætte skub i omstillingen til ren energi. Jo hurtigere vi skifter over til vedvarende energi og hydrogen i kombination med større energieffektivitet, jo hurtigere vil vi for alvor være uafhængige og herre over vores energisystem«, siger hun.
Nej til at finansiere Putins krigsmaskine
»Det er klart, at EU skal stoppe med at finansiere Putins krigsmaskine ved at købe hans gas. Men fremfor et hovedfokus på at erstatte den russiske gas med anden gas, burde EU bruge alle kræfter på at blive fri af sin fossile afhængighed i det hele taget. En fremtid med en sikker energiforsyning, der ikke finansierer krig og konflikt, er en fremtid med grøn energi«, siger Mads Flarup, der er generalsekretær i Greenpeace Norden.
»Alle investeringer, EU nu foretager for at blive fri af russisk gas, må og skal bidrage til den bundne omstilling til 100 procent vedvarende energi. Det er ikke bare klimalogik, det er også klog sikkerhedspolitik«, understreger han.
»Det kan give mening for EU at satse på en midlertidigt højere produktion af biogas på allerede eksisterende anlæg, men den massive udbygning af biogasinfrastrukturen, som kommissionen nu foreslår, vil binde os alt for langt ud i fremtiden«, siger Mads Flarup.
Blandt EU-landene er især Tyskland afhængig af gas fra Rusland. Tyskland henter 55 procent af gassen i Rusland, halvdelen af landets kulforbrug og 35 procent af olien.
EU som helhed importerer 90 procent af sit gasforbrug, og Rusland leverer omkring 45 procent af denne import. Omfanget varierer fra medlemsstat til medlemsstat. Rusland tegner sig også for omkring 25 procent af olieimporten og 45 procent af kulimporten, oplyser EU-Kommissionen.