En festlig grøn nytårsmenu

Jordskokkesuppe er en meget enkel suppe, og den er hurtig at lave. Med knasende chips af jordskok og caviart forvandles den nemt til en festlig nytårssuppe. Foto: Kirsten Skaarup

Lækker suppe af jordskokker, et overdådigt stjerneskud og stegte skiver af karljohan- og shiitakesvampe, brændte løgskaller med persilleolie og tusindbladskartofler.


PLANTEBASERET MAD
Af Kirsten Skaarup, skribent og madblogger

Jeg er meget sent ude med forslag til årets nytårsmenu. Måske har du allerede det hele på plads – eller måske kan du endnu nå at få et par gode ideer. Enten fra dette års forslag – eller fra de tidligere års nytårsmenuer.

Det er altid festligt at starte med en suppe. Denne suppe af jordskokker er lækker med sprøde chips og caviart på toppen.

Se opskriften her.

I mange år var det virkelig dårlig stil at servere stjerneskud, men jeg synes det er en rigtig lækker anretning i denne plantebaserede udgave. Foto: Kirsten Skaarup

»Når du ser et stjerneskud, lad dit ønske flyve ud …« Det er ikke lige dette stjerneskud, sangen handler om, men derfor kan man jo godt ønske. I år ønsker vi nok alle det samme: et BEFRIENDE 2021.

Vi du slutte det gamle år godt, er et stjerneskud på tallerknen et godt valg. I mange år var det virkelig dårlig stil at servere stjerneskud, men jeg synes det er en rigtig lækker anretning i denne plantebaserede udgave.

Se opskriften her.

Kartofler bagt i mange lag er nyt og festligt tilbehør til svamperetten. Foto: Kirsten Skaarup

En virkelig nem og overskuelig nytårsservering er stegte skiver af karljohan- og shiitakesvampe, brændte løgskaller med persilleolie og tusindbladskartofler.

Se opskriften nedenfor.

Kartofler bagt i mange lag er nyt og festligt tilbehør til svamperetten.

Se opskriften her.

Hvis du vælger at lave hele menuen, kan det meste tilberedes dagen i forvejen. Eller endnu tidligere, for suppen kan fryses.

Så lav suppen først, dernæst persilleolien, de brændte løgskaller og tusindbladskartoflerne. Så er det blot svampene, der skal steges. Og dem kan du også stege i forvejen. Varm i givet fald det hele op sammen i ovnen før serveringen.

Også ingredienserne til stjerneskuddet kan forberedes dagen før serveringen.

En virkelig nem og overskuelig nytårsservering er stegte skiver af karljohan- og shiitakesvampe, brændte løgskaller med persilleolie og tusindbladskartofler. Foto: Kirsten Skaarup

Persilleolie

  • 1 bdt persille
  • 1 dl raps- eller olivenolie
  • et nip salt

    Sådan gør du:

Vask persillen grundigt og snit den (også stilkene).

Varm olien op til ca. 60 grader og tilsæt persillen. Vend persillen rundt i olien til den er helt varmebehandlet. Fjern gryden fra varmen.

Lad persillen stå i olien til næste dag.

Hæld persille og olie i en fin si og pres så meget af olien ud som muligt. Tilsæt evt. et nip salt.

Hæld olien på en flaske.

Olien kan holde sig i køleskabet i flere måneder.

Hvis du ikke har tid eller lyst til at lave olien, kan du i stedet lægge en lille tsk pesto i hver løgskal.

Brændte løgskaller

Sådan gør du:

Skær et par mellemstore løg over på midten og del dem i skaller. Regn med ca. 5 skaller pr. person, hvis de er store.

Læg løgskallerne i kogende vand og lad dem simre 3-4 minutter. Afdryp dem.

Varm lidt olie op på en pande og læg løgskallerne i olien med skærefladen nedad. Steg dem ved rask varme, så skallerne får en mørk kant, som næsten er brændt.

Steg svampene

Regn med 2 mellemstore kejserhatte pr. person og 200 g shiitakesvampe (eller andre svampe).

Du kan evt. skære et mønster i svampene, inden du steger dem.

Steg svampene gyldne på begge sider og dryp med lidt tamari (soja).

Saml hovedretten

Servér svampene med løgskallerne og tusindbladskartoflerne fint arrangeret på en tallerken.

Da der er caviart på jordskokkesuppen har jeg udeladt det på tusindbladskartoflerne. I stedet har jeg lagt en letdampet skive broccoli øverst. Du kan også vælge en krydderurt – eller caviart. Det ER jo kun nytår én gang om året!