Den enkelte svineproducent har et ansvar for klima, natur og miljø

Kjeld Hansen og Kristine Clement indledte debatten om landbrugets klimabelastning. Foto: Gustav Bech

Svineproducenterne har et valg, lokalt og globalt, og de må tage et medansvar for vores fælles fremtid, ligesom vi alle sammen må gøre det.

Af Ann Gertrud Bertelsen
medlem af bestyrelsen i Miljøforeningen Dover Sogn

Hvor ville det være dejligt, hvis svineproducenterne ville tage et ansvar for både klima og miljø.

På Klimatopmødet i vores landsby Alken ved Skanderborg 30. september satte forfatter og debattør Kjeld Hansen og kampagneleder for Greenpeace, Kristine Clement, fokus på den moderne svineindustri og på de alvorlige konsekvenser for både klima og miljø, som den stadigt voksende industri fører med sig, lokalt og globalt. Omkring 80 personer var mødt op til Klimatopmødet i Alken, og det vidner om, at de alvorlige problemstillinger, der blev taget op på mødet, er vigtige for mange mennesker.

Begge oplæg gav også en indsigt i hvor stor en magt den såkaldte landbrugslobby har, og der er talrige eksempler på, hvordan de særdeles magtfulde landbrugsorganisationer har held til at påvirke vores politikere, så landbruget bliver fritaget for at skulle leve op til nye skærpede miljø- og klima krav.

Når det gælder landbruget, synes der er være en politisk enighed om, at det eneste virkemiddel der kan tages i anvendelse for at få landbruget til at ændre kurs er en stor gulerod i form af massive, økonomiske kompensationer.

33 procent af klimabelastningen

Landbruget står for 33% af udledningen af klimagasser, når importen af foder medregnes, og landbruget optager 62% af Danmarks landareal. Det burde forpligte i særlig grad, når et enkelt erhverv råder over så store arealer og medfører så stor klimabelastning.

Vi kan som enkeltpersoner tage ansvar for klima og miljø ved at reducere vores kødforbrug, spise økologisk og ved i det hele taget at ændre adfærd, rejse mindre med fly, genbruge i højere grad, end vi gør i dag.

Og det er der mange der gør, antallet af vegetarer og veganere vinder frem, økologien vinder stadig frem, og bevidstheden om at vi er nødt til at gøre noget vokser. Det er ikke et lovkrav at vi skal gøre det, og vi bliver ikke kompenseret økonomisk for at ændre adfærd. Vi gør det fordi vi tager et ansvar før det er for sent.

Et ansvar, der rækker ud over lovgivningen?

Men har de enkelte svineproducenter ikke også et ansvar, der rækker ud over den lovgivning, der regulerer industrien? Har de ikke også et ansvar for at ændre kurs, før det er alt for sent?

Selvfølgelig har de det.

De enkelte svineproducenter, der sætter et voldsomt klima- og miljøaftryk på hele lokalområdet, har selvfølgelig et kæmpestort ansvar for at stoppe op nu og ikke fortsætte med at ansøge om udvidelser af svineproduktionen, selvom de lovgivningsmæssigt har mulighed for at gøre det.

Svineproducenterne har et valg, lokalt og globalt, og de må tage et medansvar for vores fælles fremtid, ligesom vi alle sammen må gøre det.