Aage og Inge Lis Dissing har viet deres liv til økologien

Økologi har altid været en mærkesag for ægteparret Dissing, siden de sidst i 1970erne lagde livet som henholdsvis kvægbrugskonsulent og folkeskolelærer bag sig og blev fuldtidslandmænd på ejendommen Jarmstedgård ved Tranum. Den var en af de første økologiske kvæggårde i Danmark og bliver nu drevet videre af deres ældste søn Sten Dissing og hans kone Ann. Foto: Ulla Skovsbøl

Aage og Inge Lis Dissing har viet deres liv til økologien. De grundlagde et af de første økologiske landbrug i Danmark, var forstanderpar på Den Økologiske Jordbrugsskole, og i en alder af 57 og 53 år droppede de deres gode, faste jobs for at arbejde med økologi i Afrika.

Af Ulla Skovsbøl, journalist

ØKOLOGI – Frugttræerne bugner med blommer og æbler. Tomaterne hænger i tætte klaser i det store drivhus og højbedene er høstet og gjort vinterklar. Den store have omkring Aage og Inge Lis Dissings hus i Tranum i Nordjylland er så frodig og velpasset, at man automatisk tænker, de må være den slags pensionister, som bruger alle vågne timer på hus og have. Men sådan er det ikke.

Det forhenværende forstanderpar for Den Økologiske Jordbrugsskole i Åbybro begrænser sig ikke til deres egen matrikel. I 20 år har de haft hele verden som virkefelt og arbejdet med at udbrede økologien blandt småbønder i Afrika, hos quinoa-avlere i Bolivia og fattige kvindegrupper i Nepal.

Økologi en mærkesag

Økologi har altid været en mærkesag for ægteparret Dissing, siden de sidst i 1970erne lagde livet som henholdsvis kvægbrugskonsulent og folkeskolelærer bag sig og blev fuldtidslandmænd på ejendommen Jarmstedgård ved Tranum.  Den var en af de første økologiske kvæggårde i Danmark og bliver nu drevet videre af deres ældste søn Sten Dissing og hans kone Ann.

Efter knap ti år med praktisk landbrug blev Aage Dissing forstander for Den Økologiske Jordbrugsskole, og siden fulgte Inge Lis efter som lærer. Men en gammel drøm blev ved med at rumstere i deres hoveder: De ville prøve at arbejde med landbrug i Afrika, og i en alder af henholdsvis 57 og 53 kvittede de deres gode faste jobs uden at have noget andet på hånden.

I 1995 havde de sammen fået Landbrugsraadets Kulturpris på 50.000 kr. Nu hævede de pengene, pakkede rygsækkene som to teenagere og købte billetter til Nairobi for at finde ud af, om drømmen kunne bære. Efter en større rundrejse til Kenya, Zimbabwe, Zambia og Uganda var de ikke i tvivl: De ville arbejde i Afrika.

Har hjulpet småbønder i Uganda

Aage og Ingelis Dissing har hjulpet ugandiske småbønder med at udvikle økologi og samarbejde i Uganda i ti år. Foto: Ulla Skovsbøl

I første omgang blev det til seks år med fast bopæl i Uganda, hvor de arbejdede for Urtekram med rådgivning om produktion af tørret økologisk frugt til eksport. Siden 2005 har de dog haft fast bopæl i Tranum, men rejst ud i verden tre-fire gange om året som rådgivere – de seneste ti år primært for Økologisk Landsforening i Uganda.

Nu hvor tredje projektperiode i er afsluttet, har de besluttet at afrunde deres professionelle engagement Afrika og drosle lidt ned. Inge Lis er fyldt 74, og Aage Dissing er 78. Det betyder dog ikke, de sidder og triller tommelfingre. Nu lægger de bare så meget desto mere arbejde i hus og have, Praktisk Økologi, Danmarks Naturfredningsforening og venskabsforeningen for det lokale asylcenter. Rejser og rådgivningsopgaver kan stadig friste – bare det ikke bliver alt for fast, understreger de to senior-økologer.