20 mia. årligt i sundhedsgevinst, hvis vi spiser mere plantebaseret

Næsten en tredjedel af befolkningen har for længst fanget budskabet om at skære ned på kødforbruget. Hensynet til klima, sundhed og dyrevelfærd er blandt de vigtigste motiver til at spise mere plantebaseret mad. Foto: Pixabay

MAD – Sundhedsgevinsten ved at spise mere grønt og plantebaseret kan finansiere den grønne omstilling, viser nye beregninger. Gevinsten kan være endnu større, vurderer Vegetarisk Forening.

I april 2020 udgav Fødevareministeriet en beregning fra Københavns Universitet, som viste, at det danske samfund kan vinde 7 milliarder kroner årligt på at følge de officielle kostråd – især ved at spise mindre kød, mættet fedt og salt.

Nu er der i anledning af de nye grønnere kostråd udgivet en ny beregning, som går grundigere til værks, og den når frem til, at gevinsten er på over 20 milliarder kroner årligt.

»Der er enorme sundhedsøkonomiske gevinster, hvis vi spiser mere plantebaseret. Det kan finansiere en stor del af den grønne omstilling af samfundet, så vi når klimamålet«, siger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening. Han har i flere år efterlyst danske beregninger af den slags.

Gamle beregninger underdrev den mulige gevinst

Rapporten vurderer de potentielle sundheds-og samfundsøkonomiske gevinster, hvis befolkningen lever efter anbefalingerne i de nye klimavenlige kostråd, fremgår det af rapporten, der er udarbejdet af Jørgen Dejgaard Jensen ved Institut for fødevare- og ressourceøkonomi ved Københavns Universitet.

Vurderingerne bygger på beregninger ved hjælp af en økonomisk model, som dels beskriver husholdningernes tilpasninger af fødevareforbruget i relation til specifikke kostanbefalinger og dels beskriver de sundhedsmæssige og sundhedsøkonomiske konsekvenser af disse kostændringer.

»Beregningen fra 2020 var baseret på, at danskerne som gennemsnit følger kostrådene, men med en spredning hvor nogle fortsat spiser for lidt grønt og for meget kød. Dermed underdrev beregningen den mulige gevinst. Den nye rapport inkluderer to beregninger, både den gamle og en ny, hvor man ser på, hvad effekten er, hvis alle følger kostrådene,« siger Rune-Christoffer Dragsdahl, Dansk Vegetarisk Forening.

I Norge har en tilsvarende beregning af de sundhedsøkonomiske fordele ved at følge kostrådene vist en gevinst på cirka 14 milliarder danske kroner om året – for den norske befolkning, som er mindre end den danske. Dermed er den nye danske beregning væsentligt mere retvisende end den gamle, mener Rune-Christoffer Dragsdahl.