Vi spiser færre kartofler

Kartofler er en klimavenlige afgrøde. Kartofler giver et udbytte, der er fire gange højere end ris og hvede. Pressefoto

Kartofler er en klimavenlig og ernæringsrigtig afgrøde, som taber terræn. Arealet med spisekartofler er svundet ind med 24 procent siden 2015. Langt de fleste danske kartofler bliver til kartoffelmel.

LANDBRUG / MAD – Trods stort fokus på, at vi skal spise mindre kød og mere plantebaseret er den klimavenlige og og ernæringsrigtige kartoffel på vej væk fra middagsbordet.

Fakta er, at vi spiser langt færre kartofler, end for blot få årtier siden. Derfor fylder spisekartofler mindre og mindre på de danske marker.

I Danmarks dyrkes to procent af det samlede landbrugsareal med kartofler. Men i dag er det kartofler til kartoffelmel, der dominerer på markerne. Det viser nye tal fra Landbrugsstyrelsen.

To tredjedele af kartoflerne bliver til kartoffelmel

Næsten to tredjedele af kartoflerne er stivelseskartofler, der bliver solgt til kartoffelmelsfabrikkerne og ender som kartoffelmel.

Kartoffelmelet bruges til alt lige fra slik, piller, papir og adskillige fødevarer. Og faktisk er arealet med kartofler til kartoffelmel steget markant de seneste år. Siden 2015 er er arealet vokset med 49 procent, viser tallene.

I dag er det kun 13 procent af kartoffelarealet, hvor der bliver dyrket spisekartofler i dag. Og arealet med spisekartofler er svundet ind med 24 procent siden 2015.

Nyttig ingrediens

»Selvom appetitten på danske spisekartofler ser ud til at være vigende, så har selve stivelsen i kartofler vist sig at være en nyttig ingrediens i en bred vifte af produkter. På den måde beholder kartoflen sin position som en central afgrøde i dansk landbrug«, siger Peter Byrial Dalsgaard, teamleder i Landbrugsstyrelsen.

Selvom der dyrkes færre kartofler til middagsbordet, formår kartoflen ad andre snedige veje at blive en del af danskernes efterårsferie, fortæller han. Dyrkningen af kartofler til chips og pomfritter tegner sig for fire procent af det samlede kartoffelareal.

Det samlede areal til kartoffeldyrkning er et område større end Falster. Lægger man alle typer af kartoffelmarker sammen, så er arealet vokset med 31 procent siden 2015, oplyser Landbrugsstyrelsen.

Det tredje mest dyrkede afgrøde i verden

Kartoflen var i 2008 verdens tredje mest dyrkede afgrøde efter ris og hvede. Den er mere ernæringsrigtig og indeholder mere protein og langt mindre fedt end fx majs.

Kartofler er en klimavenlig afgrøde og giver et udbytte på samme areal, der er fire gange højere end ris og hvede.

Kartoflen spiller en stor rolle i det europæiske køkken, og europæerne og amerikanerne konsumerer stadig store mængder kartofler. Først i de seneste årtier er kartoflerne begyndt at vinde indpas i Asien, og ifølge Wikipedia er Kina er nu den største kartoffelproducent på verdensplan med omkring en femtedel af verdensproduktionen.