Vi køber 17 procent mere frugt og grønt end for fire år siden

Vi spiser langt mere frugt og grønt end for blot få år siden. Nu vil Vegetarisk Forening have rettens ord for, om offentlige institutioner også skal tage hensyn til vegetarer og veganere. Foto: Colourbox

Mange er begyndt at skrue ned for forbruget af kød og store røde bøffe og fylder i stedet maven med frugt og grønt. Der er sket et kvantespring i vores bevidsthed, siger livsstilsekspert.

MAD – Siden 2016 er danskernes pengeforbrug på frugt og grønt steget betragteligt.Den gennemsnitlige danske husstand og danske børnefamilie bruger i gennemsnit over 17 procent mere på at købe frugt og grønt på årsbasis, når de handler, end for fire år siden.

Det viser en ny måling af frugt og grønt-forbruget, som analyseinstituttet GfK har udført for Dansk Gartneri.

»Der er sket et kvantespring i danskernes bevidsthed i for holdt til at spise grønt. Det har lige præcis været i denne periode, at der har været et meget stort fokus på vegetarlivet, veganerlivet og i det hele taget fokus på klima og bæredygtighed«, siger livsstilsekspert Henrik Byager.

Han fortæller, at der netop i de seneste tre-fire år har været meget fokus på den grønne og sundere dagsorden i medierne, hvilket gør det naturligt, at det også afspejles i danskernes forbrug.

»Der er et stigende fokus på det grønne univers. Mange danskere er blevet opmærksomme på, at de skal undgå de store røde bøffer og kød i store mængder. De ved godt, hvad der er sundest.  Men det er vaner, som kan være svære at slå ned.«

Seks kilo mere per husstand

Hvis man ser på den fysiske mængde, som der er blevet handlet, køber den gennemsnitlige danske husstand seks kg mere frugt og grønt, end den gjorde i 2018.

For børnefamilier bliver der købt seks kg mere frugt og grønt om året, hvis man sammenligner med 2018. Hos Dansk Gartneri er man begejstret over udviklingen.

»Vi er meget glade for, at den gennemsnitlige danske husstand og børnefamilie bruger flere penge på frugt og grønt end for fire år siden. Samtidig med at mængden af frugt og grønt også er på sit højeste siden 2016. Det er positivt for folkesundheden og klimaet, at danskerne spiser mere frugt og grønt. Det er en tendens, som vi håber fortsætter«, siger Mette Buch Krarup, der er projektleder i Dansk Gartneri.

Da hverken frugt og grønt fra måltidskasser og færdigretter er med i målingen, kan den reelle stigning af frugt og grønt-forbruget være højere end de 17 procent, målingen viser. Dog tæller convenience frugt og grønt med i målingen – det vil sige snittet grønt, måltidssalater og vasket salat.