Truede papegøjer dræbes og sælges på woodoo-markeder i Afrika

Døde grå papegøjer ligger på parade på et wooddomarked. Foto: World Animal Protection

NATUR – Truede gråpapegøjer sælges som woodoo-effekter på smittespredende fetish-markeder i Vestafrika.

Handelen er en trussel mod de fredede dyr, og samtidig en potentiel bombe under sundheden i Afrika og resten af verden, lyder det fra World Animal Protection.

I flere vestafrikanske lande fanges de fredede papegøjer ved hjælp af grusomme metoder og transporteres klemt i små bure og beholdere, inden de dræbes og bliver tørret.

Derefter bliver papegøjerne enten solgt levende, som parterede kropsdele eller som hele tørrede dyr på lokale markeder, hvor de ligger på makaber salgs-parade sammen med opskårede krybdyr og andre sjældne fugle og pattedyr fra junglen.  

Papegøjerne er særligt eftertragtede, fordi de kloge, sociale dyr forbindes med intelligens.

På nogle eksemplarer hugges hovederne af, hvorefter de sælges som woodoo-medicin, der kan forbedre køberens hukommelse eller bringe held. Fjerene sælges separat som lykkebringere i forhold til forretningsforbindelser, kærester eller som beskyttelse mod skilsmisse.

Gennemgår forfærdelige lidelser

Og hele tørrede gråpapegøjer sælges som beskyttelse mod sort magi og heksekraft.

Alene på det ene marked i Togo, som World Animal Protection har afdækket og filmet, estimeres det, at der er solgt mere end 900 gråpapegøjer de sidste 10 år.
Grå papegøjer er en truet dyreart, der er internationalt beskyttet. Men i flere Vestafrikanske lande er bestanden faldet med op til 90 procent de sidste år.

»De døde papegøjer har gennemgået forfærdelige lidelser i slutningen af deres liv«, siger Gitte Buchhave fra World Animal Protection Danmark.

»De er taget fra deres beskyttede levesteder i naturen, og transporteret under uhygiejniske forhold i bittesmå bure. Mange dør undervejs, før resten bliver slagtet og solgt som woodoo-effekter,« fortæller hun.

»Udover de lidelser dyrene må gennemgå, er håndteringen af fuglene på markederne intet mindre end katastrofal. De uhumske forhold kombineret med, at mennesker er i direkte kontakt med kadavere fra papegøjer, aber og skældyr, der tørrer i solen, skaber grobund for spredningen af smitsomme sygdomme som Covid-19,« siger Gilbert Sape, chef for World Animal Protections internationale kampagneafdeling.

Gråpapegøjerne er eftertragtede. På nogle eksemplarer hugges hovederne af, hvorefter de sælges som woodoo-medicin, der kan forbedre køberens hukommelse og bringe held. Foto: Neil DCruze / World Animal Protection