30.000 underskrifter: Indfør permanent forbud mod minkavl

I pelsindustrien er standardmålene for et minkbur 70 gange 30 gange 45 centimeter. Pressefoto: World Animal Protection

DYREVELFÆRD – World Animal Protection vil have Rasmus Prehn til at indføre et permanent forbud mod minkavl i Danmark. Det samme vil halvdelen af danskerne.

Den danske afdeling af dyreorganisationen World Animal Protection kunne fredag eftermiddag aflevere 30.000 underskrifter, som understøtter organisationens kampagne for at indføre et permanent forbud mod minkavl i Danmark.

Underskrifterne blev overleveret til fødevareminister Rasmus Prehn trykt på en mink i pap, der har stort set samme længde og højde som de bure, de indespærrede industri-mink lever må tage til takke med, indtil de gasses og pelses.

»Vi var glade for, at få lejlighed til at møde Rasmus Prehn og vise ham, hvilket uværdigt liv et vildt rovdyr som minken har, når det opfostres i et lille trådbur for at ende som pynt på en pelsfrakke på den anden side af kloden i Beijing, Sydney eller Tokyo«, siger Gitte Buchhave, der er direktør i World Animal Protection.

Meningsmåling: Flertal for permanent forbud

Det er WAP, der har indsamlet underskrifterne, og de 31.595 personer, der har skrevet under, er ikke alene. Den seneste meningsmåling viser, at halvdelen af danskerne bakker op om et permanent forbud, mens kun 20 procent er positiv overfor en genoptagelse af den kontroversielle pelsindustri.

Tallene stammer fra den seneste meningsmåling foretaget af YouGov for World Animal Protection i november 2021.

»Ministeren takkede for underskrifterne og tog godt imod os. Han virkede imødekommende, og samtidig meget travl. Så det er et godt tegn, at han sætter tid af til at lytte til vores argumenter. Vi sagde til Prehn, at timingen er rigtig nu til at få indført det forbud. For os handler det i høj grad om dyrevelfærd, når politikerne skal drøfte, om der skal åbnes igen. Jeg tror faktisk, vi har vinden i ryggen«, lyder det håbefuldt fra Gitte Buchhave efter mødet i ministeriet fredag eftermiddag.

Mette Frederiksen: Kun folkesundheden betyder noget

Rasmus Prehn har tidligere ment, at dyrevelfærd kunne blive en del af drøftelserne om fortsat minkavl. Det fremgår af et svar til Folketinget. Her skrev han, at »når risikovurderingen foreligger, vil jeg indlede politiske drøftelser med Folketingets partier om, hvorvidt der skal åbnes for minkproduktion igen. I denne drøftelse vil hensyn til dyrevelfærd også kunne indgå.«

Kort tid efter blev Rasmus Prehn dog »overrulet« af statsminister Mette Frederiksen, som fejede spørgsmålet om dyrevelfærd til side med en bemærkning om, at en eventuel genåbning af minkindustrien ikke har noget med dyrevelfærd at gøre, men kun skal handle om »folkesundheden«.

»Kun 13 minkavlere – hvilket svarer til mindre end én procent – har vist interesse for at fortsætte. Derfor er det oplagt at indføre et permanent forbud, da det nu må være hensynet til dyrene, der tæller. I øvrigt er minkhold ikke kun skadeligt for dyrevelfærden, men også for den danske natur og klimaet«, siger Gitte Buchhave, der havde organisationens landbrugsfaglige konsulent, Pernille Fraas Johnsen ved sin side under mødet med Rasmus Prehn.

Siden Danmarks minkfarme lukkede i november 2020 er udledningen af ammoniak reduceret med mindst ni procent, der er udledt mindst 3.000 ton mindre fosfor årligt, og samtidig er atmosfæren blevet skånet for mindst 165.000 ton CO2 årligt.

Kilde: World Animal Protection

Minken er et vildt rovdyr, der jager, parrer sig og færdes både på land og til vands over territorier på flere kilometer i den åbne natur.

I pelsindustrien er standardmålene for et minkbur 70 gange 30 gange 45 centimeter.

Her lever dyrene hele livet indtil de gasses, pelses og sælges til brug for frakker og pynt.

Kun 13 danske minkavlere ønsker at fortsætte med minkavl, mens 1.246 vil lukke permanent og har søgt om nedlukningserstatning.