Svinefabrikker og landbrugets klimabelastning til debat i Alken

Ann Gertrud Bertelsen bor i Alken og er med i bestyrelsen for den lokale miljøforening, som torsdag aften sætter landbrugets klima- og naturbelastning til debat. Foto: Gustav bech

Torsdag aften får du mulighed for at deltage i en debat om de store svinefabrikker og landbrugets klima- og miljøbelastning. Forfatter og debattør Kjeld Hansen og Kristine Clement fra Greenpeace indleder ved et såkaldt KlimaTopMøde i landsbyen Alken ved Skanderborg.

LANDBRUG – De store svinefabrikker og landbrugets klimabelastning bliver det centrale tema ved et såkaldt KlimaTopMøde i Alken Mejeri torsdag den 30. september kl. 19. Alken er en lille landsby, som ligger vest for Skanderborg ved Mossø.

Flere af de lokale er generet af støj, stank og trafik fra en nærliggende svinefabrik, der gerne vil udvide produktionen, og for et halvt års tid siden etablerede lokale beboere en miljøforening for at værne om natur og miljø i området.

Foreningen har inviteret debattør og forfatter Kjeld Hansen og Kristine Clement, der er kampagneleder for landbrug og skov i Greenpeace, til at sætte fokus på klimaudfordringerne med afsæt i den animalske produktion.

»Målet med topmødet er at sætte klimaet højest på dagsordenen. Det gælder ikke kun for politikerne men også for os almindelige danskere«, fortæller Peter N. Andersen, som er formand for Miljøforeningen Dover Sogn. Han henviser blandt andet til den seneste rapport i august fra FN’s Klimapanel, IPCC, som gør status over den acellererende klimakrise.

I rapporten fokuserer panelet på klimaets alarmerende tilstand og sammenhængen mellem menneskeskabt CO2-udledning og ekstreme vejrhændelser.

En markant stemme

»Kjeld Hansen har gennem mange år været en markant stemme i miljø- og klimadebatten specielt i forhold til landbrugets rolle. Kjeld Hansen har en stor viden om området, og vi glæder os meget til at møde ham«, fortæller Ann Gertrud Bertelsen, bestyrelsesmedlem i Miljøforeningen Dover Sogn.

Kjeld Hansen har har skrevet en række bøger om landbrug, natur, miljø og forbrug, og for nylig udkom hans seneste »Velkommen til fremtidens landbrug«, hvor forfatteren blandt andet stiller skarpt på de alvorlige klimaudfordringer, som nutidens industrielle landbrugsproduktion bidrager til.

Klimakontrolleret gris er greenwashing

Også Kristine Clement har i mange år beskæftiget sig indgående med landbrugets og den animalske produktions voldsomme klima- og miljøbelastning.

»Mit oplæg handler om Greenpeace aktuelle klage over Danish Crowns mærkningsordning og markedsføringskampagne »klimakontrolleret gris«, og hvorfor vi har vurderet, at det er greenwashing og vildledning af forbrugerne«, fortæller Kristine Clement.

Hun betragter det som et alvorligt problem, at fødevaregiganter som Danish Crown og Arla greenwasher kød og mælkeprodukter ved bevidst at nedtone og underspille den animalske industris klimabelastning.

———-

KlimaTopMødet

Hvornår: Torsdag 30. september kl. 19.

Adresse: Alken Mejeri, Emborgvej 115, 8660 Skanderborg.

Deltagelse er gratis.