

En klassiker i USA er de barbecue-marinerede »kyllingevinger« af blomkål. Buketter af blomkål udgør en fremragende, lækker og klimavenlig erstatning for en levende kylling.
KØDFRI FREDAG
Kirsten Skaarup, madskribent og blogger
Artiklen om Faktas kylling til 29 kr., Øko-bonde: Læs hvad du får, når du køber en kylling til 29 kroner, skrevet af økolandmand Johanne Schimming, har igen givet mig anledning til at filosofere over, hvorfor det er så svært for mange at skifte animalske fødevarer ud med plantemad.
Johannes artikel skriger til himlen om vores manglende dyrevelfærd. Er det uvidenhed om kødproduktionens enorme skade på natur og klima – og om dyrenes store lidelser? Er det bare ligegyldighed? Eller vane?
Der er sikkert mange forklaringer, og det nemmeste er jo at gøre, som man altid har gjort. Det er såmænd ikke så svært at lukke øjnene for en enkelt forpint kylling. Anderledes ville det måske være, hvis der over køledisken i supermarkedet hang et foto af en kyllingestald med 40.000 følende væsener, der knap kan stå på deres ben.
Giv dig selv en udfordring
Får man først øje på sammenhængen mellem dyreopdræt, natur, klima, kost og klode, kan der komme en indre trang til at handle. En lyst til at være med til at skubbe udviklingen i den bæredygtige retning.
Det er en stor glæde at udvide sin horisont og flytte på holdninger og vaner. At turde gøre noget, man synes er det rene pip, kan lukke op for nye store oplevelser. Det gælder ikke mindst, når det handler om nye madvaner. Ikke blot får man helt nye smagsoplevelser forærende, man bidrager også til en sundere jord og en sundere krop. Der er simpelt hen gevinst på alle hylder.
En klassiker i USA er de barbecue-marinerede »kyllingevinger« af blomkål. Ganske vist bliver der i USA som i de fleste andre lande spist millioner af tons kyllingevinger. Heldigvis behøver de ikke at være fra kyllinger. Buketter af blomkål udgør en fremragende, lækker og klimavenlig erstatning for en levende kylling.
Spis med hjerte, hoved og holdning
Jeg bliver ofte spurgt, hvorfor plantespisere ønsker at efterligne kød, fx som her kyllingevinger. Hvis du læser artiklen om kyllingen til 29 kr., får du svaret. Det samme svar vil du få, hvis du kigger på produktion af svin, køer og andre dyr. Men hvorfor skal plantemad smage som dyr?
Det skal det heller ikke nødvendigvis. Men for mange mennesker er det en god overgang fra animalsk til plantebaseret kost at spise plantefrikadeller, plantebøffer etc. Det ligner det, man er vant til, og det bliver ikke så skræmmende at skifte madvaner.
Hvis du smager disse ”chicken wings” af blomkål, er jeg sikker på, at du bliver overbevist.
Se opskriften: Hot chicken wings på den kloge måde