Slagelse Kommune har Danmarks største areal med hindbær

En ny opgørelse viser, hvilke kommuner der har de største arealer med sommerens spiselige favoritter. Sjællænderne har flere førende bær-kommuner, jyderne har kartoffelkommunen, mens Fyn har sat sig tungt på rabarberproduktionen.

Lægger du danske hindbær i indkøbskurven, er der stor sandsynlighed for, at de kommer fra Slagelse Kommune. Kommunen har nemlig det suverænt største areal med hindbær i landet. Faktisk mere end tre gange så stort, som den næste kommune på listen.

Det viser en ny oversigt fra Landbrugsstyrelsen.

Sjælland har flere kommuner i front, når det kommer til bær. Nord for hindbærkommunen Slagelse ligger nemlig solbærkommunen Odsherred. Med sine 64 hektar solbær er Odsherred Kommunes solbærareal tre gange så stort som solbærarealet på Samsø, der ellers også er kendt for sin solbærproduktion.

– Tallene kommer fra landmændenes ansøgninger om landbrugsstøtte i 2021, hvor de skal fortælle, hvad de sår på deres marker. Vores private solbærbuske og kartofler fra køkkenhaven tæller altså ikke med i opgørelsen, siger enhedschef i Landbrugsstyrelsen Jesper Loldrup.

En hektar svarer til en mark på 100 gange 100 meter. Og heller ikke titlen som største kartoffelkommune kan Samsø heller prale med. Den ligger nemlig på fastlandet.

LÆS OGSÅ: Lige nu bugner det med vilde bær du kan plukke

Jysk kartoffelkommune

Over hele 713 hektar breder spisekartoflerne sig faktisk i Billund Kommune. Det er det største areal med kartofler i en enkelt kommune og 200 hektar større end Samsøs kartoffelareal, der kommer ind på en tredjeplads.

Billund Kommune har i øvrigt også blåbær-rekorden. Kommunens 29 hektar blåbær udgør mere end en fjerdedel af det samlede blåbær-areal i landet. Men en endnu større koncentration af en bestemt sommer-afgrøde finder vi på Fyn.

LÆS OGSÅ: Slagelse Kommune har Danmarks største areal med hindbær

Fynsk rabarber-dominans

Skal der dansk rabarber på sommermenuen er Faaborg-Midtfyn Kommune med stor sandsynlighed leverandøren. Her ligger nemlig knap halvdelen af landets samlede areal af rabarbermarker.

Og lægger man hele øens rabarbermarker sammen, kan man for alvor tale om en fynsk rabarber-dominans. Ud af det samlede areal på 77 hektar med rabarber, har Fyn hele 69 hektar.

Faktisk løber Fyn med flere førstepladser. Assens Kommune har det største areal med jordbærmarker og Odense Kommune har det største areal med tomater. Men især jordbærmarkerne er mere jævnt fordelt over hele landet, så det er på rabarberområdet, at øen for alvor dominerer.