Røde Kors har modtaget 200 millioner kroner på en uge til hjælpen i Ukraine

H.K.H. Kronprins Frederik og generalsekretær i Røde Kors i Danmark, Anders Ladekarl. Foto: Jakob Dall / Røde Kors

KRIGEN I UKRAINE – Fredag besøgte kronprins Frederik Røde Kors på hovedkontoret i København, hvor generalsekretær Anders Ladekarl netop hjemvendt fra Ukraine kunne fortælle om den aktuelle nødhjælpsindsats i det krigsramte land.

»Det er en humanitær katastrofe, som udfolder sig for øjnene af os. Jeg oplevede kilometer lange køer af gående, mest kvinder og børn, i isnende kulde på vej væk fra kampe til mere sikre steder i landet. De har brug for hjælp – helt basal nødhjælp som mad og tæpper og hygiejneartikler, men også psykisk førstehjælp«, fortalte Anders Ladekarl.

Hjælpen fra Danmark og mange andre lande samles på lagre i Chernivtsi, og herfra distribueres den til alle dele af landet af Ukrainsk Røde Kors med logistisk støtte fra RKiD.

Donationerne strømmer fortsat ind hos Røde Kors, som i løbet af den første uge modtog 200 millioner kroner til hjælpen i Ukraine.

10 dage inde i konflikten har Røde Kors i fællesskab allerede uddelt 600 ton nødhjælp, etableret seks nødhjælpslagre og et transitlager. Der er indtil videre indkøbt for 44. mio. kr. tæpper, madrasser, hygiejnepakker og mad til uddeling over de kommende uger.

»Den primære årsag til, at Røde Kors i Danmark spiller så stor og central en rolle, er, at vi har arbejdet i landet i mange år og etableret et tæt samarbejde med Ukrainsk Røde Kors. Det giver os et meget stærkt udgangspunkt og gør os i stand til at arbejde på hele Røde Kors bevægelsens vegne i Ukraine«, siger Anders Ladekarl.