Nye kostråd anbefaler max 350 gram kød om ugen

De nye kostråd tager afsæt i, at vi skal spise mere planterigt og skære ned på kød og mælkeprodukter. Foto: Colourbox

Fødevareminister Rasmus Prehn præsenterede torsdag Danmarks nye officielle kostråd, som anbefaler, at vi højest spiser 350 gram kød om ugen. Til gengæld skal vi spise langt flere grøntsager og bønner, ærter og linser.

  • Spis planterigt, varieret og ikke for meget
  • Spis flere grøntsager og frugter
  • Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
  • Spis mad med fuldkorn
  • Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
  • Spis mindre af det søde, salte og fede
  • Sluk tørsten i vand

Sådan lyder Danmarks nye officielle kostråd, som skal gøre os både sundere og tage hensyn til klimaet. Mest markant kommer det til udtryk i rådet om at skære ned for vores appetit på kød, især okse- og lammekød. I stedet for 500 gram kød lyder anbefalingen nu på max 350 gram kød om ugen.

Samtidig skal vi skrue op for især grøntsager, bælgfrugter og fuldkorn i vores måltider. Det er DTU Fødevareinstituttet, der har udarbejdet det faglige grundlag for de 7 nye officielle kostråd, som i dag blev præsenteret af fødevareminister Rasmus Prehn.

I gennemsnit udleder danskerne godt otte kilo CO2 om dagen via drikke- og fødevarer. Det er samlet set cirka tre tons om året. Det kan ifølge DTU reduceres med op til 35 procent ved at skære ned på kødet og vælge klimavenlige fødevarer.

Potentialet ved at justere i madvanerne er betydelige. Selv hvis mange lader sig inspirere en smule, kan man tale om en gevinst, der er til at tage og føle på, siger klimaminister Dan Jørgensen.

– Der er rigtig meget at hente på den grønne konto ved at tænke klima ind i kosten. Det er vi heldigvis mange, der gerne vil, og derfor er jeg rigtig glad for, at alle interesserede nu får en hjælpende hånd med de nye kostråd. Det handler nødvendigvis ikke om at lægge sin kost fuldstændig om. Selv små ændringer for den enkelte kan gøre en stor forskel, hvis vi er mange, der gør det, siger han.

Begejstring hos Vegetarisk Forening

I Dansk Vegetarisk Forening modtages de nye officielle kostråd med begejstring.

»Der har i årevis været solid evidens for, at udgangspunktet for en sund kost er planter, og at animalske fødevarer højst skal indtages i små mængder. Det er fantastisk, at vi nu i Danmark har fået kostråd, som afspejler dette. Grønne og baseret på videnskab«, siger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.

»Tidligere har kostrådene baseret sig på en kombination af videnskab og den eksisterende danske madkultur, som er tung på kød og mejeriprodukter. Men denne gang har evidensen i høj grad vundet«, siger han.

Kød øger risiko for hjerte-kar-sygdomme og diabetes

Rune-Christoffer Dragsdahl henviser til, at kostrådene bygger på anbefalinger fra DTU Fødevareinstituttet, som er inspireret af EAT-Lancet Kommissionens anbefalinger, som for to år siden blev udarbejdet af nogle af verdens førende ernæringsforskere fra blandt andet Harvard og Oxford.

Den internationale evidens viser, at risikoen for bl.a. hjerte-kar-sygdomme, diabetes og kræft stiger i takt med kødforbruget, og at man skal ned på et ret lavt kødforbrug, hvis man for alvor skal mindske denne risiko.

Der er i det hele taget flere gode takter i de nye kostråd, mener foreningen. Særligt positivt er det med det klare fokus på bælgfrugter. For det er dem, vi skal lære at spise mange flere af her i Danmark, påpeger generalsekretæren. Foreningen hæfter sig også ved, at kostrådene nu tydeligt fortæller, at der findes alternativer til fisk, f.eks. nødder og frø.

»Det havde været ønskeligt, hvis kostrådene tydeligt havde sagt, at det eneste, man absolut skal spise, er planter, og at animalske fødevarer kan være et eventuelt tilvalg i mindre mængder. Det er i praksis det, de siger mellem linjerne. Men det havde været fint, hvis det havde stået tydeligere«, mener Rune-Christoffer Dragsdahl.

Behersket begejstring i Veganerpartiet

I Veganerpartiet er begejstringen mere behersket. Overordnet er der en del positivt at sige. Det er langt fra perfekt, men det går den rigtige vej, mener partiet. Blandt andet anbefales det nu at øge mængden af bælgfrugter og reducere kødindtaget. Der er samtidig anbefalinger til at spise flere farverige grøntsager og udgangspunktet er solidt: Vi skal spise mere plantebaseret. 

Derfra går det desværre ned ad bakke, for der er ikke meget inspiration at hente til, hvordan vi så rent faktisk kommer i gang, mener Lisel Vad Olsson, der er politisk ordfører i Veganerpartiet.

»Der bliver sagt, at kostrådene er videnskabeligt funderet, men samtidig har man også taget hensyn til den danske madkultur, og hvad man tror den almindelige borger vil kunne overskue. Hvad skal man så stille op, hvis man ønsker at vide, hvor meget af rådene, der er kultur, og hvor meget der er videnskab? Hvis man er ligeglad med madkulturen og gerne vil leve så klimavenligt og sundt som overhovedet muligt, hvad skal man så gøre«, spørger hun.

Greenpeace: Halvér antallet af svin og kvæg

Det er godt, at de kostråd vil skære ned på kødforbruget, men regeringen misser ansvaret for at sænke landbrugets storproduktion af kød, mener Greenpeace.

»Det er glædeligt, at regeringen med de nye kostråd anerkender, at vi skal på en fælles rejse mod at spise meget mindre kød og mere plantebaseret for klimaets og vores egen sundheds skyld. Men det er fuldstændig nødvendigt, at vi også hurtigst muligt går i gang med den rejse, når det gælder Danmarks store pres på klimaet med vores massive produktion af kød og mejerivarer, hvor hovedparten eksporteres ud i verden«, siger Tarjei Haaland, klima- og energipolitisk rådgiver i Greenpeace.

»De nye kostråd må ikke blive til et blændværk, hvor fødevareministeren og regeringen på den ene side anbefaler danskerne at skære ned på forbruget af kød, mens de samtidig svigter klimaansvaret ved at vende det blinde øje til, at dansk landbrug har verdens højeste produktion af kød per indbygger og en animalsk produktion, der står for 28 procent af vores klimaudslip«, siger han.

»Regeringen må nu som næste logiske skridt tage reelt ansvar ved at skære markant ned på kødproduktionen og omstille landbruget til langt større produktion af økologisk plantebaseret mad, der passer på klimaet, naturen og sundheden«, mener Tarjei Haaland.

»Vores gennemregnede opfordring til klimaforhandlingerne er, at antallet af køer og svin gradvist halveres frem til 2030«, siger han.