
22 procent af befolkningen kan godt forestille sig at holde jul uden and og flæskesteg, men det fleste holder fast i den traditionelle julemad. Kun fire procent spiser udelukkende plantebaseret julemiddag. Seks procent overvejer at udskifte noget af kødet til selve julemiddagen.
***
Madvaner og traditioner er ikke noget, man ændrer med et snuptag, og flertallet ville næsten betragte det som helligbrøde helt at droppe juleanden eller flæskestegen og den brune sovs den 24. december.
Men alligevel er de senere års oprør med de sidste to-tre generationers danske madtraditioner langsomt ved at vise sig. En ny undersøgelse fra YouGov viser bevægelse blandt en ikke mindre end en femtedel af befolkningen, som godt kan forestille sig en julemiddag uden and og flæskesteg. Langt de fleste holder dog fast og er ikke parate til at slippe den traditionelle julemad, som de kender den.
Det overrasker ikke fremtidsforsker Anne Skare.
»Selvom det bliver stadig vigtigere for os, at signalere overskud på karma-kontoen, måske særligt her op mod jul, hvor vi gerne vil være noget for nogen, så er julen nok ikke der, hvor kampen skal udkæmpes, og hvor man skal hejse alle sine korstogsflag« siger hun med et smil.
»Der kommer med al sandsynlighed en dag, hvor det plantebaserede er det normale. Og hvor bare tanken om, at vi spiste kød fra levende dyr og lavede flæskesvær af deres hud, vil give vores efterkommere myrekryb«, forudsiger Anne Skare.
Men hun understreger, at der er et godt stykke vej endnu. For selvom vi efterhånden er klar over, at dyrevelfærd er bedst for både dyr og natur, så har traditionerne stadig godt fat i de fleste af os.
Fire procent spiser plantebaseret
Meningsmålingen fra YouGov afdækker nemlig også, at kun 15 procent af de adspurgte overvejer at skære ned på deres kødindtag til selve julemiddagen, mens 76 procent har tænkt sig at indtage samme mængde flæskesteg, and, gås og kalkun, før de danser om juletræet.
»Generelt står vi i to lejre: Dem der holder fri fra sig selv i julen, og dem der vil tættere på sig selv. For nogen er julen en mulighed for, at smide alle regler og værdisæt og smovse igennem med alt, hvad der er syndigt, for det er jo kun den ene gang om året. Det andet hold kan slet ikke være i skørlevned og frådseri, og slapper bedst af, når de er sammen med dem, der deler deres værdisæt. De vil ikke holde fri fra sig selv, men tværtimod tættere på sig selv«, lyder Anne Skares analyse.
Overordnet er prisen vigtigere for danske forbrugere sammenlignet med økologi og friland. Lidt over halvdelen nævner prisen som afgørende, mens en tredjedel siger, at det er vigtigere, at dyrene er opdrættet økologisk på friland med bedre plads og adgang til udendørsarealer.
FAKTA om YouGov-undersøgelsen
Undersøgelsen om danskernes madvaner i julen er lavet af YouGov for World Animal Protection i dagene mellem 1. og 4. december 2023. Spørgsmålene er stillet til et repræsentativt udvalg af 1007 danske borgere.
Hvad er vigtigst for dig, når du skal købe ind til jul?
- Prisen er afgørende – 51%
- Det er afgørende, at det er frilands/økologisk – 29%
- Ikke relevant, da jeg ikke spiser kød – 4%
- Andet – 9%
- Ved ikke – 7%
Sammenlignet med forrige år, hvordan forventer du at mængden af kød du spiser til jul bliver i år?
- Jeg forventer at spise mere kød, end jeg plejer – 3%
- Det bliver nogenlunde samme mængde, som jeg plejer at spise – 76%
- Jeg forventer at spise mindre kød, end jeg plejer – 15%
- Ikke relevant, jeg spiser ikke kød – 3%
- Ved ikke – 3%
Hvor sandsynligt er det, at noget af kødet på julebordet udskiftes med plantebaserede alternativer?
- Vi forventer at udskifte noget af kødet på julebordet – 6%
- Måske/måske ikke – 15%
- Vi udskifter ikke noget af kødet på julebordet – 70%
- Vi spiser allerede plantebaserede alternativer til jul – 4%
- Ved ikke – 5%
Kan du forestille dig en julefrokost uden kød på bordet?
- Ja – 22%
- Nej – 74%
- Ved ikke – 4%