Nye elbilister skal præmieres

Bilkommissionen foreslår, at alle private forbrugere skal have adgang til en lav elafgift på 0,8 øre per kWh, når en elbil skal oplades. Foto: Eon

TRANSPORT – Socialdemokrater og radikale vil give et tilskud på 40.000 kroner til de første 1.000 bilkøbere, der investerer i en elbil. De to partier foreslår, at staten betaler halvdelen og elbilproducenterne den anden halvdel for at få flere til at købe elbiler i stedet for benzin- og dieselbiler.

Siden regeringen indførte registreringsafgift på elbiler, er salget af de klimavenlige biler gået helt i stå. Fra januar til august i år er der blevet solgt 414 elbiler. I samme periode sidste år blev der solgt 1.716 elbiler, viser tal fra De Danske Bilimportører.

Tesla bakker op om forslaget

Verdens førende elbilproducent, amerikanske Tesla, bakker op om forslaget.

– Vi skal selvfølgelig først se det konkrete udspil, men fra Teslas side forventer vi at deltage i ordningen, siger Peter Bardenfleth-Hansen, Teslas direktør i Danmark.

– Tesla er fortsat fast besluttet på at gøre alt, hvad vi kan for at reducere luftforurening og CO2-udledning fra transportsektoren, der årligt koster samfundet enorme summer som følge af dødsfald og klimaforandringer, så der er meget store både økonomiske og menneskelige gevinster for os alle ved at få den bæredygtige transport op i gear, og der kan Tesla bidrage med meget, siger Teslas direktør.

Beregninger fra Energistyrelsen viser, at el- og brintbiler vil kunne blive et økonomisk attraktivt alternativ til personbiler, der kører på benzin og diesel.