Ny handelsaftale med Sydamerika vil betyde øget skovrydning

En sojaplantage i Amazonas. Et enligt træ mellem endeløse rækker af fremspirende rækker af soja i Nova Mutum, Mato Grosso, Brasilien. Der er ikke længere plads til skov der. Foto: Bruno Kelly / Greenpeace

KLIMA – Danmarks regering er på helt gal klimakurs med ny handelsaftale med Sydamerika, mener Greenpeace.

Samtidig med at regeringen siger, at den vil gå forrest for klimaet, gør den det diametralt modsatte ved aktivt at støtte EU’s største handelsaftale nogensinde med Brasilien, Argentina, Paraguay og Uruguay – de såkaldte Mercosur-lande.

Handelsaftalen vil betyde 25 procent øget skovrydning årligt i de kommende seks år alene på grund af den øgede eksport af oksekød fra Brasilien til EU, vurderer eksperter, Greenpeace har talt med.

Amazonas er tæt på tipping-point

»Amazonas-regnskoven er allerede faretruende tæt på et såkaldt tipping-point, hvor en så stor del af regnskoven er blevet ryddet, at den ikke længere kan opretholde sig selv. Denne aftale vil bringe verdens største regnskov et faretruende skridt tættere på kollaps,« siger Kristine Clement, kampagneleder for landbrug og skovbrug i Greenpeace.

»Derfor har vi sammen med 19 andre organisationer og 17 forskere skrevet et åbent brev med et opråb til de danske politikere om at afvise udkastet til handelsaftalen mellem EU og de fire Mercosur-lande. Jeg håber, at der er mange, der vil bakke op om vores opråb til regeringen ved at skrive under«, siger Kristine Clement.

Kravene er, at den danske regering:

  • Siger nej til handelsaftalen mellem EU og Mercosur. 
  • Lægger pres på Brasilien for at stoppe skovrydning og naturødelæggelse, og for at garantere for oprindelige folks rettigheder.
  • Arbejder for en ambitiøs EU-skovlov, der kan forhindre varer med forbindelse til skovrydning og krænkelse af menneskerettigheder i at havne på supermarkedshylderne i EU.

Målet er at nå 10.000 underskrifter, oplyser Greenpeace.

Du kan skrive under ved at følge dette link: SKRIV UNDER