Ny bog om klimakærlig mad fra Danmarks grønne frk. Jensen

irsten Skaarup har været vegetar i 40 år og udgav i 1980 sin første vegetarkogebog »Vegetariske festmiddg, der udkom i syv oplag. Siden har hun udgivet 20 bøger om mad med et væld af opskrifter og tips til, hvordan man kan spise mere grønt og plantebaseret mad. (Privatfoto)

I dag udkommer Kirsten Skaarups nye kogebog »Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer & postejer«, som indeholder over 100 forskellige opskrifter på plantebaseret mad. Bogen er en guldgrube for vegetarer, veganere, børnefamilier og alle andre, der gerne vil spise mere grønt og klimabevidst.

Forsiden på Kirsten Skaarups nye bog, der udkommer i dag.

MAD – Med truslen fra klimaforandringerne og det industrielle landbrugs mangel på dyrevelfærd er vi tvunget til at tage vores madvaner og livsstil op til revision. Kød er en af de helt store klimasyndere, og flere og flere især helt unge lader da også grøntsager, korn, bønner og linser indtage hovedrollen på tallerkenen.

Alligevel kan det for de fleste kødspisere godt virke som et uoverskueligt projekt at udfase kødet fra middagsbordet og erstatte det med plantebaseret mad. For hvordan griber man det an, så både velsmag og sundhed er i højsædet?

Det har Kirsten Skaarup 50 års erfaring med. Som helt ung nåede hun til den erkendelse, at hun ikke havde lov til at slå dyr ihjel , skar konsekvent alt kød fra sin kost og har siden levet som vegetar, og hun bruger så vidt muligt altid økologiske råvarer i sit køkken.

Kogebog nummer 30

»Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer & postejer« er hendes kogebog nummer 30 med grøntsager og de proteinrige linser og ærter i fokus. Enhver bogreol, der afspejler en ejer med blot minimal interesse for god mad, bør have flere af hendes bøger stående. Herhjemme har vi blandt andet »Med vinger til solens køkken«, »Vegetarisk køkken« og »Den lille grønne madpakkespisere«.

Som Forlaget Rosinante gør opmærksom på, er 72-årige Kirsten Skaarup altså en slags vegetarernes grand old lady her til lands. Man kan også med fuld ret kalde hende det grønne køkkens frk. Jensen.

Kirsten Skaarup er en entusiastisk og livsglad forkæmper for god mad. Selv siger hun, at mad nærmest er en «besættelse« for hende, og der går sjældent en uge, uden at hun har udviklet et par nye opskrifter og fået idéer til grønne måltider.

Enkelte af dem finder du her på OrganicToday.dk (hvor denne artikel oprindelig blev publiceret) hvor især hendes anvisning på, hvordan man laver sin egen plantefars er godt på vej til at blive en evergreen. Somme tider med flere hundrede daglige besøgende, som lige skal tjekke Kirstens opskrift på, hvordan man gør, selv om man nu kan købe færdiglavet plantefars i butikkerne.

Du kan også følge Kirsten Skaarup på hendes egen blog, hvor hun gavmildt deler sin madglæde og flotte billeder med alle, der har lyst til at læse med.

Kæmpe forskel for klimaet
Hendes ideer til, hvordan vi skal spise i fremtidens taler ikke blot til alle sanser. De sætter også vores mad og madvaner ind i et fremtidigt perspektiv med fokus på både klima, dyr, natur, krop og ernæring.

Når man bytter de animalske proteiner i kød ud med de vegetabilske, gør det en kæmpe forskel for klimaet, fordi man taber helt op til 90 procent af foderets energi og protein ved at sende foderet igennem dyrene for at få kød, mælk og æg.

Køer, geder og får er drøvtyggere med et biologisk vidunder af et mavesystem, som gør dem i stand til at udnytte vanskelige områder, hvor man alligevel ikke kan dyrke menneskeføde. Derfor skal vi naturligvis ikke afskaffe dyrene, som spiller en helt central rolle i et naturskånsomt og økologisk dyrkningssystem. Men kødindustrien har intet at gøre med økologi og natur.

Kirsten Skaarups køkken bugner af bønner, linser, kerner, nødder og alt godt fra planteriget, og det dufter af friske urter og eksotiske krydderier, som hun har stiftet bekendtskab med fra sine utallige rejser i alverdens lande.

Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer & postejer indeholder over 100 forskellige opskrifter på grønne deller, bøffer og plantebaserede udgaver af traditionelle og populære retter som forloren hare og boller i karry.

Bogen giver også praktiske anvisninger til, hvordan du kan håndtere de enkelte ingredienser, og indholder kompetente og instruktive afsnit med grundviden om plantefars, tørrede bønner, linser og ærter. Her finder du tips, gode råd og praktiske oplysninger om kikærter, mungbønner, quinoa og hvordan du anvender dem.

Giv bogen til én, du holder af

Bogen er grafisk indbydende med flotte billeder af de enkelte retter, der får tænderne til at løbe i vand, og jeg kan anbefale bogen på det varmeste. Både til nybegyndere og de mere erfarne i det grønne køkken.

Hvis jeg skulle udvælge én enkelt kogebog til mit nu 14-årige barnebarn, Klara, der allerede som 13-årig besluttede sig til at blive vegetar, ville det uden tvivl blive Kirsten Skaarups »Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer & postejer«.

PS. Hvis du er hurtig, kan du i hele februar købe bogen hos saxo.com med rabat til kr. 187,50 + porto ved at benytte rabatkoden »klimadeller« (rabatkoden indsættes først allersidst i bestillingen i forbindelse med betalingen).

Kirsten Skaarup: »Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer & postejer«. 256 sider. Forlaget Rosinante. Vejledende pris: 249,95 kr. Udkommer 14. februar 2019.