Museum for Papirkunst viser bæredygtigt papirdesign

Museum for Papirkunst åbnede i 2018 i Blokhus ved Vesterhavet. Foto: Helene Høyer Mikkelsen

Udstillingen designbypaper på Museum for Papirkunst viser et væld af eksempler på, hvordan papir igennem tiderne er blevet anvendt som materiale indenfor designverdenen og peger også på fascinerende fremtidige løsninger.

PAPIRKUNST
Af Anne-Cæcilie Fibiger
kunstfaglig koordinator, Museum for Papirkunst


På Museum for Papirkunst kan du få et spændende indblik i papirets fantastiske anvendelsesmuligheder. Foto: Helene Høyer Mikkelsen

Vidste du, at der hvert år bliver indsamlet mere end 430.000 ton papir til genanvendelse? Papir kan nemlig bruges igen og igen – faktisk hele 6 – 7 gange(!)

Det er heldigt, for papiraffald udgør 15% af danskernes samlede affaldsproduktion. Designbypaper på Museum for Papirkunst i Blokhus giver dig et spændende indblik i papirets fantastiske anvendelsesmuligheder. Designbypaper viser bl.a. et af Carlsbergs udviklingsprojekter – en ølflaske i papir(!) Papirflasker testes også lige nu af Coca-Cola.

Ikoniske designobjekter – i papir

Udstillingen viser også nogle af de mest ikoniske papir-frembringelser i designhistorien som Le Klints foldede papirlampe Frugtlygten fra 1944, Frank Gehrys ikoniske Wiggle Chair fra 1972 og Peter Murdochs Spotty Chair fra 1964.

Ønsket og behovet for bæredygtig produktion og nytænkende recirkulerbare genstande er mere aktuelt end nogensinde. Og netop Spotty Chair var et af de første masseproducerede papirmøbler, der samtidig viste vejen for bæredygtig produktion i kraft af materialet.

Bæredygtighed er smukt

Udstillingen viser nogle af de mest ikoniske papir-frembringelser i designhistorien: Le Klints foldede papirlampe Frugtlygten fra 1944, Frank Gehrys ikoniske Wiggle Chair fra 1972 og Peter Murdochs Spotty Chair fra 1964. Foto: Helene Høyer Mikkelsen

Udstillingen viser eksempler på en række fabulerende og poetiske frembringelser i papir. Dette kommer bl.a. til udtryk i det japanske designstudio nendos smukke Cabbage Chair fra 2010 og det japanske firma Wasaras bionedbrydelige engangsservice.

Udstillingen byder også på et poetisk vidnesbyrd fra en svunden tid i form af en smuk papier-mâché stol fra 1870’erne. Stolen er produceret i København og er en del af den vesteuropæiske strømning af papier-mâché-møbler som havde sin blomstringstid i slutningen af 1800-tallet.

Det hollandske firma Mooois papirbordlampe, Paper Table Lamp, som er designet af Studio Job er en ny-fortolkning af denne gamle papier-mâché metode. I dag støbes genstande, inspireret af papier-mache-metoden, af genanvendt papir, som aldrig før.

Kom og bliv overrasket over papirets mangfoldige og bæredygtige egenskaber i mødet med papir-urner, vaskbare papir T-shirts og meget mere på Museum for Papirkunst.


FAKTA om Museum for Papirkunst

  • Museum for Papirkunst åbnede i 2018 og er indrettet med 800 kvadratmeter udstillingslokaler i Blokhus ved Vesterhavet.
  • Den faste udstilling viser Bit Vejles psaligrafiske værker. Derudover har museet flere skiftende udstillinger og mange aktiviteter for både store og små.
  • Museet rummer også en butik, café og et papirværksted, hvor gæsterne med eller uden assistance fra museets medarbejdere kan udfolde sig kunstnerisk – naturligvis med papir som omdrejningspunkt.
  • Link: www.museumforpapirkunst.dk