Antallet af svanemærkede produkter fordoblet på tre år

Forbrugerne efterspørger troværdige mærker at navigere efter, for vi udsættes desværre for rigtig meget greenwashing eller halve historier, og det er næsten umuligt for den enkelte at gennemskue, hvad der er rigtigt og forkert. Med Svanemærket ved hånden, behøver forbrugere ikke at være eksperter i hverken kemi eller produktionsmetoder – det arbejde gør vi for dem«, siger Charlotte Rajsager fra Miljømærkning Danmark.

På tre år er antallet af svanemærkede varer steget fra 12.500 til nu 18.500 produkter og ydelser. Alligevel vil de fleste gerne have endnu flere miljømærkede varer på hylderne.

SVANEMÆRKET – Antallet af svanemærkede produkter stiger markant, og det giver mere at vælge imellem inden for møbler, tøj, plejeprodukter, investeringsfonde, byggematerialer og byggeri.

»Vi ved fra flere af vores undersøgelser, at forbrugere i både Danmark og resten af Norden gerne vil være en del af løsningen på miljø- og klimaudfordringerne, siger Charlotte Rajsager, chef for marketing og kommunikation hos Miljømærkning Danmark.

»Her er Svanemærket en stærk guide for forbrugere, da mærket gør det enkelt at vælge blandt de miljømæssigt bedste produkter. Målet med Svanemærket er netop at mindske den samlede miljø- og klimabelastning fra produktion og forbrug«, siger hun.

Når du vælger produkter med Svanemærket, er du med til at gøre en forskel. Ifølge Miljømærkning Danmark bidrager du til:

  • En rigere og renere natur
  • Bedre kemi i hverdagen
  • Ansvarlig brug af jordens ressourcer
  • Et mindre klimaaftryk
  • En bæredygtig fremtid

Pas på greenwashing

Styrken ved Svanemærket, som er Nordens officielle miljømærke, er, at mærket ser på hele produktets rejse og de miljøproblemer, der opstår undervejs. På den måde vurderer Svanemærket, hvordan vi bedst passer på miljøet, klimaet og dig som forbruger.

Samtidig sikrer en uafhængig tredjepart, at produkterne lever op til Svanemærkets skrappe krav, hvilket er med til at sikre en høj troværdighed.

»Forbrugere efterspørger troværdige mærker at navigere efter, for vi udsættes desværre for rigtig meget greenwashing eller halve historier, og det er næsten umuligt for den enkelte at gennemskue, hvad der er rigtigt og forkert. Med Svanemærket ved hånden, behøver forbrugere ikke at være eksperter i hverken kemi eller produktionsmetoder – det arbejde gør vi for dem«, siger Charlotte Rajsager.  

EU undersøgte tidligere i år, i hvilken grad forbrugere udsættes for greenwashing, når de handler online inden for tekstiler, plejeprodukter og husholdningsprodukter. Her viste det sig, at der var tale om vildledende markedsføring i hele 42 procent af tilfældene i henhold til EU-reglerne.

Flere miljømærkede varer, tak

Bekymringen for greenwashing og ønsket om at være med til at løse miljø- og klimaudfordringerne er tilsyneladende med til at øge interessen for svanemærkede produkter. For selvom udbuddet af svanemærkede varer vokser, efterspørger hele 60 procent af danskerne flere miljømærkede varer. Det viser en ny kendskabsmåling, som YouGov har foretaget for Miljømærkning Danmark.

»Så efterspørgslen er der, og det er et vigtigt signal til virksomhederne. Det er nemlig en udfordrende proces, virksomhederne skal igennem for at opnå en certificering med Svanemærket. Derfor er det også meget glædeligt, at virksomhederne efterfølgende oplever en belønning for deres indsats i form af en øget efterspørgsel på deres produkter« siger Charlotte Rajsager, chef for marketing og kommunikation hos Miljømærkning Danmark.