Vi vælger økologisk, når det skal være bæredygtigt

Danskernes opfatter økologiske fødevarer som både bæredygtige og bedre for klimaet. Det viser en ny undersøgelse fra Økologisk Landsforening. Foto: Moment Studio

Bæredygtige fødevarer er for en stigende del af befolkningen lig med økologisk mad, viser ny undersøgelse.

ØKOLOGI – Bæredygtighed er for alvor rykket ind i danskernes bevidsthed, når det handler om valg af fødevarer.

Det viser en undersøgelse, som er lavet for Økologisk Landsforening af Rybner Analyse. Det seneste år er der sket en signifikant stigning i antallet af danskere, der ser økologi som bæredygtigt. 68 pct. af de adspurgte i undersøgelsen mener, at økologiske fødevarer er et bæredygtigt valg i modsætning til 63 pct. i 2019.

»Bæredygtighed er blevet nærværende hos mange danskere, siger Helle Bossen, chefkonsulent i Økologisk Landsforening.

»De fleste ved, at hvis vi vil træffe bæredygtige valg, kan vi ikke nøjes med at fokusere på en ting. Vi skal tænke i helheder. Og netop her har økologien meget at byde ind med, både når det handler om dyrevelfærd, beskyttelse af grundvandet og hensyn til naturen ved at undgå syntetiske pesticider«.

Bedre for natur, miljø og klima

Hele 82 pct. af deltagerne i undersøgelsen svarer da også, at de mener, at økologisk produktion beskytter naturen, miljøet og grundvandet. Mens 63 pct. af de adspurgte mener, at økologisk produktion er bedre for klimaet – mod 56 pct. året før.

»Der er skabt mange myter om økologisk produktion, men i takt med at myterne er knust, har danskerne forstået, at økologien også er en del af løsningen, hvis vi skal skabe en fremtidig fødevareproduktion, der skåner klimaet,« siger hun.

Ifølge undersøgelsen er holdningen til økologisk produktion som mere bæredygtig, klimavenlig og miljøbeskyttende mest udbredt blandt kvinder, samt personer i alderen 18-39 år og danskere, der er bosat på Sjælland og i hovedstadsområdet.