Lina glæder sig over muligt forbud mod burhøns

Lina Lind Christensen startede som ung studerende redningstjenesten Fri Vinger. I dag er hun kampagnechef i Anima. Foto: Anima

I morgen torsdag skal Folketinget tage stilling til beslutningsforslag om at forbyde burhøns i Danmark. De fleste butikker har fjernet buræg fra hylderne, og der er kun seks producenter tilbage.

BURHØNS – Lina Lind Christensen ved om nogen, hvad et liv i bur gør ved en høne. Utallige gange er hun troppet op hos burægproducenter, når deres udtjente høner skulle udskiftes og har fået lov til at redde så mange, som hun kunne, fra at blive lavet til minkfoder. 

I snart ni år har Lina Lind Christensen og hendes mand nemlig drevet redningstjenesten Frie Vinger i deres hjem i Odense. Her har de igen og igen været vidner til de tidligere burhøners forvandling:

»Når hønerne flytter ind hos os, er de meget mærkede af livet som burhøne. De er afpillede og apatiske. Men ret hurtigt vækker friheden og græsset under fødderne noget i dem. De strækker forsigtigt benene, tager et skridt og så et til. Det er som om, de bliver født på ny ind i en helt anden verden. Efter få måneder er fjerene groet ud, og hønerne strutter af livslyst og personlighed«, fortæller Lina Lind Christensen.

I løbet af de sidste ni år har Frie Vinger reddet og bortadopteret flere end 1.500 burhøns.

Forbud på vej?

Lina Lind Christensen drømmer om den dag, hvor burhøns er fortid; hvor hun for sidste gang har rakt ud efter én forhutlet burhøne blot for at se en hel håndfuld forsvinde i kværnen. Derfor håber hun, at Folketinget vil vedtage Enhedslistens aktuelle forslag om en udfasning af produktionen af buræg. For det er nødvendigt med et forbud, mener hun: 

»Forbrugerne har i stor stil sagt nej tak til buræg, og produktionen er faldet markant over de seneste år. Men der er stadig restauranter, kantiner og fødevareproducenter som anvender buræg, og det kan være rigtig svært for forbrugerne helt at boykotte dem. Derfor er der behov for politisk handling, hvis vi skal have de sidste høner ud af burene«, siger Lina Lind Christensen.

De fleste butikskæder har fjernet buræggene fra hylderne , og der er kun seks producenter tilbage. Men forbrugerne risikerer især at støde på buræg på restauranter og i kantiner, men de indgår også i kager og andre forarbejdede fødevarer, uden at det er deklareret, at der er tale om buræg.

En del buræg finder også anvendelse i medicinalindustrien, hvor de bruges til forskning.

Billede af en tidligere burhøne, der blev reddet af Frie Vinger. Første billede er taget, lige efter hønen blev reddet fra en burægproducent, og billedet til højre er tre måneder efter. Foto: Anima

Redningstjenesten Frie Vinger  

Om Frie Vinger
Siden 2011 har Lina Lind Christensen og hendes mand drevet redningstjenesten Frie Vinger i Odense. 

Hønerne bortadopteres til interesserede borgere, som ønsker at hjælpe burhønerne. Gennem tiden har redningstjenesten reddet mere end 1500 høns.

Frie Vinger fyldte ni år i juni 2020.

Lina Lind Christensen omgivet af frie høns. Foto: Anima