EU vil afslutte landbrugsdyrenes sorte middelalder senest i 2027

Vi kan glæde os til at se flere frilandsgrise efter EUs skelsættende beslutning om bedre dyrevelfærd i alle 27 medlemslande. Foto: World Animal Protection

Historisk sejr for dyrevelfærd i EU. Dyr i bure og og bag tremmer forbydes i 27 medlemslande, når store dele af borgerforslaget ‘End The Cage Age’ over de kommende år gøres til fælles EU-lov.

DYREVELFÆRD – 1,4 millioner EU-borgere kunne i sidste uge notere sig en demokratisk sejr uden sidestykke, lyder det begejstret fra World Animal Protections afdeling i Danmark.

En triumf der nu bliver udmøntet over de næste år og som ifølge organisationen vil gøre en ende på mange års  lidelser for millioner af burhøns, fikserede grise og tremmekalve i det industrialiserede landbrug i 27 europæiske lande.

»EU-Kommissionens afgørelse er en historisk sejr for både dyrevelfærd og borgerdemokrati. Kommissionens beslutning kommer efter Parlamentets overvældende anbefaling af borgerforslaget ‘End The Cage Age’, og er et paradigmeskifte inden for EUs landbrug«, vurderer Esben Sloth, kampagnechef i den danske afdeling af World Animal Protection.

»I Danmark vil det få afgørende betydning for millioner af dyr, hvis uværdige tilværelse bag tremmer snart vil være et sort minde fra fortiden«, siger han.

EU-kommissær: Målet er krystalklart

På et pressemøde i Bruxelles onsdag 30. juni meddelte den cypriotiske fødevarekommissær Stella Kyriakides, at EU Kommissionen accepterer borgerforslaget ’End The Cage Age’.

Hun slog samtidig fast, at der er tale om et afgørende vendepunkt, der både adresserer dyrevelfærd, sundhed og miljø, og at det samtidig er vigtigt for EU Kommissionen at opfylde borgernes forventninger til et mere bæredygtigt fødevaresystem.

»Målet er krystalklart: Et miljø i det industrielle landbrug uden tremmer og bure. Det er ikke bare et etisk spørgsmål, men også et spørgsmål om miljø og sundhed«, sagde EUs fødevarekommissær, Stella Kyriakides, da hun fremlagde Kommissionens beslutning om End The Cage Age.

Forslaget skal nu igennem en længere EU-proces med høringer, udvalgsarbejde, komité-arbejde og politiske kompromiser. 
Kyriakides slog fast, at målet skal være nået i 2027.

Kæmpe sejr

Blandt de danske EU-politikere, der har støttet forslaget fra starten, er der stor begejstring over den historiske beslutning.

»Det er en kæmpe sejr, at EU-Kommissionen nu tager bolden op«, lyder det fra Nikolaj Villumsen, medlem af EU-Parlamentet for Enhedslisten, i anledning af EUs skelsættende beslutning.

»Mest af alt for de dyr, som ikke længere skal lide i bure, men også for de millioner af borgere, som har engageret sig og kræver bedre dyrevelfærd, og at der sættes et endeligt punktum for bure og den slags  fortidslevn, siger Villumsen.

1,4 millioner EU-borgere har skrevet under

Kommissionens beslutning om at sætte gang i det lovforberedende arbejde for en historisk reform af dyrevelfærd er en direkte følge af kampagnen ‘End The Cage Age’, der begyndte som en græsrodsbevægelse med krav om et landbrug uden tremmedyr.

Kampagnen er underskrevet af 1,4 millioner EU-borgere, og er altså nu principielt vedtaget af både EU-Parlamentet og EU-Kommissionen.

Hundreder af internationale videnskabsfolk, dyrlægestuderende, miljø- og klimaorganisationer samt en række multinationale fødevaregiganter som Nestlé, Unilever, Mondelez og Jamie Oliver Group har undervejs sluttet sig til kampagnen og har været med til at lægge pres på EUs kommissærer for at få dem til at vedtage borgerforslaget.

»End The Cage Age vil få betydning langt ud over EUs grænser, fordi reformen vil påvirke resten af verdens opfattelse af dyrevelfærd, og fordi EU efter alt at dømme vil indføre nogle import-restriktioner i forhold til konkurrence-forvridning og dyrevelfærd«, siger Esben Sloth, kampagnechef i World Animal Protection DK.

‘End The Cage Age’ blev startet af den britiske organisation, ‘Compassion In World Farming’ for mere end fire år siden, og udgøres af mere end 170 organisationer i Europa.

I Danmark har World Animal Protection stået forrest i kampagnen, sammen med en lang række dyre-organisationer.

I alt 1,4 millioner EU-borgere har skrevet under på et forbud mod bure og tremmer i landbruget.

Undervejs har en lang række NGO’er, internationale fødevarefirmaer, dyrlæger og videnskabsfolk bakket op bag kampagnen.

10. juni 2021 vedtog EU-Parlamentet ‘End The Cage Age’ med 558 stemmer mod 37.

World Animal Protection International opererer i mere end 50 lande ud fra afdelinger på fire kontinenter.

Organisationen har status som rådgivere i FN og Europarådet. 

Kilde. World Animal Protection