Polen forbyder minkfarme

Beslutningen om at aflive de smittespredende mink udløste et stormløb mod regeringen. Men en tidligere topembedsmand, der var med til at skrive loven, mener, at beslutningen var lovlig. Foto: Anima

I nat vedtog det polske parlament et forbud mod pelsavl. Mange europæiske lande har forbudt minkavl. I Danmark har corona-virus nu spredt sig som en løbeild på 19 minkfarme.

AGRO – Det var et overbevisende flertal, som i nat vedtog et forbud mod pelsavl i Polen med et års udfasning. 356 af 460 medlemmer stemte for.

Det oplyser dyreværnsorganisationen Anima, som jubler over den polske beslutning.

Polen er Europas næststørste producent af pels med en produktion på omkring fem millioner mink årligt – og som har mange forbindelser til den danske pelsbranche.

Afstemningen i parlamentet kommer bare en uge efter, at verdens største pelsfarm, der ligger i Polen, af en tidligere medarbejder, blev afsløret i forfærdelige og dybt kritisable forhold for dyrene.

Måske er vi vidne til en dominoeffekt i hele Europa

»Vi ser, at Europa støt og roligt tager afstand fra de horrible forhold og metoder, som dyrene udsættes for, når de tvinges ind i små trådbure blot for at ende som en unødvendig pelsdetalje på en jakke«, siger Animas direktør Joh Vinding.

»Med Polen og Hollands forbud på kort tid, er der meget der tyder på at vi bliver vidner til en sand dominoeffekt«, vurderer han med henvisning til at både Irland, Litauen, Estland, Bulgarien og Ukraine har fremsat lignende forslag, som muligvis bliver afgjort i 2020«.

Dyreværnsorganisationen Anima har sammen med sin polske partnerorganisation arbejdet for et polsk forbud i mere end ti år. Anima mener, at det polske forbud bør få danske politikere til at reagere og arbejde på en plan for også at udfase minkavl i Danmark.

»Tiden er i den grad løbet fra at indespærre mink i små bure for at lave modetøj, og Danmark står snart alene tilbage i Europa i at tillade industrien. Det er på tide, at vi indser, at der ikke er en fremtid for pelsfarme i Europa og hjælper de, som i dag er i industrien, videre«, siger Joh Vinding.

Han henviser til en YouGov-undersøgelse fra 2019. Her svarer et flertal danskerne, at de mener, at det er uacceptabelt at opdrætte dyr udelukkende for deres pels. Blot 16 procent mener, det er acceptabelt. 

Inden loven træder endeligt i kraft, skal forslaget behandles af Senatet i Polen.

Forbud i mange europæiske lande

Inden for de seneste år har mange lande i Europa valgt at indføre forbud mod pelsdyravl. Det er lande, som tæller England, Østrig, Norge, Belgien, Luxembourg, Serbien, Slovakiet, Tjekkiet, Kroatien, Makedonien, Schweiz, Tyskland, Slovenien og Bosnien Herzegovina, oplyser Anima.

Også i modeindustrien breder der sig en stigende modstand mod pelsdyravl, hvor store etablerede modebrand som Gucci, Armani, Versace, Chanel, Michael Kors og Prada har meldt ud, at de fremover vil være pelsfri. 

I Danmark har fødevareminister Mogens Jensen tilsyneladende ingen planer om at indføre forbud. Imens spreder Covid-19 smitten sig på de nordjyske minkfarme, hvor i alt 19 minkfarme er angrebet af den dødelige virus.

I Holland, hvor de første corona-udbrud blandt mink blev konstateret, er man i fuld gang med at udfase al pelsdyravl og nedlægge produktionen.