Forside Klima Danmark blandt de dårligste i Europa til offentlig transport

Danmark blandt de dårligste i Europa til offentlig transport

For 299 kroner kunne du i 2020 købe et rejsepas, som gav fri rejse med al kollektiv transport i en periode på otte sammenhængende dage i skolernes sommerferie (fra lørdag den 27. juni til søndag den 9. august). Pressefoto: Maria Sattrup/ DSB

Tyskland og Ungarn har netop indført billige klimabilletter, og Spanien eksperimenterer med gratis tog. Greenpeace opfordrer alle EU-lande til at lancere billige klimabilletter.


I en sammenligning af den offentlige transport i 30 europæiske lande og deres hovedstæder indtager Danmark en plads i den dårligste halvdel.

Det viser en rapport, som Greenpeace udgav 4. maj 2023.

Landene er bedømt ud fra fire kriterier: Pris, rabatordninger til forskellige sociale grupper – som ældre, studerende, handicappede og arbejdsløse – billetsystemets simpelhed, samt moms på billetterne.

På de tre første parametre dumper Danmark med et brag, fremgår det af rapporten.

Billetterne ligger i den dyreste ende, der er kun få rabatter at hente for enkelte grupper med lavere indkomst, og så har vi desuden et af Europas mest komplicerede billetsystemer.

For eksempel er Sjællands godt 7000 kvadratkilometer delt ind i 211 forskellige zoner, som ikke har et samlet billetsystem. Kun momsen trækker os op, så vi ender på en 16. plads, da vi herhjemme sammen med Storbritannien er de eneste, der ikke lægger moms på offentlig transport. 

København er helt i bund

Endnu værre står det til, hvis vi kigger på hovedstæderne. Her ligger København helt nede på en 24. plads.

Selv når der justeres for det generelle prisniveau ligger prisen for et månedskort her over gennemsnittet, mens København ligger helt i bund, når det gælder rabatordninger til lavindkomstgrupper. Kun pensionister kan få billetter til under halv pris, mens studerende får sølle 10 procent, og dermed får de studerende i Danmark den anden laveste studierabat af alle.

Kun Berlin ligger med 5 procent studierabat dårligere placeret, mens alle øvrige lande har en rabat på mindst 25 procent.

Godt for privatøkonomien og for klimaet

Hvis vi giver bedre vilkår for at benytte offentlig transport, er det til gavn for både klimaet og den enkeltes pengepung. Næst efter boligen er transport den største udgift i en europæisk husholdning, mens den står for 25 procent af hele EU’s udledning af drivhusgasser og knap 70 procent af EU’s forbrug af olie.

I bestræbelserne på at reducere vores CO2 udledning, er det derfor afgørende, at vi skaber incitamenter for at skifte fra fly og bil til offentlig transport. Så det er bare om at komme i gang med at gøre det lettere og billigere, lyder opfordringen fra Greenpeace.

Klimabilletter i Tyskland, Ungarn og Østrig

Greenpeace opfordrer derfor at alle EU-landene til at indføre »klimabilletter«, som er billige månedskort, der gælder til alle former for offentlig transport i et land eller en region. Og der er flere steder, vi kan hente inspiration, for nogle lande er allerede i gang.

I mandags lancerede Tyskland og Ungarn begge nationale »klimabilletter«. De følger efter Østrig, som tidligere har implementeret deres udgave og Spanien, som eksperimenterer med gratis tog.

Andre lande har også gjort forsøg med gratis transport heriblandt Danmark, hvor vi jo i sommeren 2020 og 2021 udbød gratis færgetransport til de mindre øer for passagerer uden bil. Men herhjemme er forsøget ikke blevet gentaget eller overført til andre steder.

Til gengæld har vi med vores dårlige placering nu gode muligheder for at bevæge os op ad ranglisten, hvis bare der er politisk vilje, lyder det fra Greenpeace.