Fremgang til de grønne biler mens bilsalget dykker

Nul-emissionszoner skal få flere bilister i København til at vælge el- og brintbiler og dermed mindske udledning af forurening og CO2. Foto: Colourbox

I maj 2020 udgjorde elbilerne 3,1 procent af det samlede antal nyregistrerede personbiler mod 2,4 procent sidste år. Men der er behov for politisk handling, hvis der skal flere elbiler på vejene.

TRANSPORT – Danske billister prioriterer i stigende grad grønne biler, viser nye tal. Mens bilsalget generelt er dykket i løbet af corona-krisen, er salget af elbiler det hidtil højeste året til dato, sammenlignet med tidligere år. Også salget er de såkaldte plug-in-hybridbiler er stort set upåvirket.

Mads Rørvig, der er ny direktør i De Danske Bilimportører, kalder salget af elbiler »opløftende«, men understreger dog, at der behov for politisk handling, hvis Danmark skal nå i mål med den grønne omstilling på transportområdet.

I årets første fem måneder er der indregistreret 2.886 nye elbiler mod 1.886 elbiler i 2019. Kigger vi isoleret på maj måned 2020, blev der indregistreret 374 elbiler, hvor der i maj 2019 blev indregistreret 422 biler, hvilket vil sige, at vi har oplevet et fald på 11,4 procent i den forgangene måned i forhold til samme måned sidste år.

»I maj 2020 udgjorde elbilerne 3,1 procent af det samlede antal nyregistrerede personbiler. I 2019 var andelen af elbiler i det totale personbilsalg 2,4 procent – ligeledes en positiv udvikling«, siger Mads Rørvig.

»Salget af elbiler viser, at danskerne har holdt fast i de grønne ambitioner på trods af krisen. Men hvis den overvejende positive udvikling skal fortsætte, er langsigtede stabile rammevilkår altafgørende for forbrugerne og bilbranchen tillid og dermed for vejen mod endnu flere grønne biler på vejene i 2020, 2021 og de følgende år. Og her skylder politikerne stadig svar på, hvad der skal ske med beskatningen af grønne biler fra næste år, siger han.

Flere køber opladelige plug-in biler

Salget af de (opladelige) plug-in hybrider fortsætter de positive tendenser med månedlige salg, der konsekvent har været et par hundrede køretøjer højere i samtlige måneder end året forinden siden september 2019.

I maj måned er salget steget med hele 195,0 procent ift. salget i maj måned 2019. Således blev der indregistreret 587 plug-in hybrider i sidste måned mod 199 biler i maj 2019.

Til og med maj 2020 har 3.137 nye plug-in hybridbiler fået plader på. Det er 97,3 procent flere end i samme periode af 2019, hvor 1.590 plug-in hybridbiler blev indregistreret.