Fælles standarder er vigtige i den grønne omstilling

Anne Hasløv er adm. direktør i Dansk Standard.

Mange virksomheder efterlyser fælles standarder for at komme videre med den grønne omstilling. Det kan være med til at flytte markedet, siger direktøren i Dansk Standard.

GRØN OMSTILLING – Reduceret miljøbelastning, øget brug af klimavenlige materialer og større udbredelse af grønne løsninger. Det er blot nogle af gevinsterne for den grønne omstilling ved anvendelsen af standarder.

Det viser en ny analyse blandt knap 600 danske virksomheder. Analyse er foretaget af Oxford Research.

»Jeg er glad for at se, at virksomhederne vurderer, at standarder fremmer den grønne omstilling – både i forhold til reduktion af deres eget klimaaftryk samt i forhold til udbredelse og implementering af grønne løsninger på tværs af værdikæden«, siger Anne Hasløv, administrerende direktør i Dansk Standard.

Analysen viser, at 45 pct. af virksomhederne bruger standarder til at udbrede deres grønne løsninger, der er med til at reducere klimabelastningen hos deres kunder eller slutbrugeren.

Kan flytte markedet i grøn retning

For kunderne er det tilliden til produkterne, der tæller, men det øger samtidig kvaliteten og letter kommunikationen. Det flytter markedet i en grønne retning, siger Anne Hasløv.

»Når man som virksomhed kan vise, at ens grønne produkter og løsninger lever op til standarderne og dermed kan dokumentere, hvad de kan og at kvaliteten er i orden, bliver de også lettere at afsætte til kunderne. Det handler i bund og grund om, at standarderne giver kunderne tillid til, at de produkter og løsninger, de vil købe, er grønne«, forklarer Anne Hasløv.

Samtidigt er standarder et effektivt værktøj for danske virksomheders interne miljø- og klimaarbejde. 41 pct. svarer i analysen, at de har reduceret virksomhedens egen miljø- og klimabelastning ved hjælp af standarder. Særligt fremhæver virksomhederne øget ressource- og energieffektivitet i interne processer samt øget brug af klimavenlige materialer.

Virksomheder efterlyser flere standarder

Ifølge undersøgelsen, som er baseret på svar fra 580 danske virksomheder, efterlyser to ud af tre flere standarder indenfor grøn omstilling, og ligeså mange ønsker, at standarder bliver brugt af endnu flere. Virksomhederne efterlyser desuden mere viden blandt leverandører og kunder om fordelene ved at bruge standarder til at fremme den grønne omstilling.

»Vi er i fuld gang med at udvikle standarder indenfor grøn omstilling og bæredygtighed sammen med førende eksperter fra både Danmark og resten af verden, så vi i fællesskab får sat endnu mere fart på den grønne omstilling. Det er en omstilling, der er afgørende for danske virksomheder, og vores ambitionsniveau er højt«, lover Anne Hasløv.