En ægte stjerne til pinsefrokosten

En ægte stjerne på frokostbordet: Det klassiske stjerneskud i klimakærlig fortolkning med fileter af paneret pastinak, »lax« af gulerod, asparges, sort caviart og thousand island dressing. Foto: Kirsten Skaarup

Vidste du, at fileter af fisk snildt kan erstattes af pastinak, at kryddersilden kan byttes ud med aubergine – eller at makrelsalat kan laves med jackfruit?

Af Kirsten Skaarup, madskribent og blogger

KØDFRI FREDAGTil pinse når skoven bli’r rigtig grøn –  sådan sang Ib Schønberg i 1952 (du kan høre sangen på YouTube).

Jeg håber, du i år i stedet har lyst til at synge: »Til pinse når tallerk’nen bli’r rigtig grøn«. At vi i år bytter den animalsk baserede frokost ud med en plantebaseret. Hvis du ikke allerede kender det grønne smørrebrød, har du noget at glæde dig til. Måske vidste du ikke, at fileter af fisk snildt kan erstattes af pastinak, at kryddersilden kan byttes ud med aubergine – eller at makrelsalat kan laves med jackfruit?

Der venter store smagsoplevelser forude, og samtidig kan du glæde dig over at tage ansvar for klimaet og dyrene. Det grønne valg giver en fantastisk god smag i munden.

Grøn pinsefrokost

Vi har tradition for at samles med venner og familie omkring et veldækket frokostbord til årets højtider. I år blev vi snydt for påskefrokosten, for i april var corona-truslen endnu for stor til, at vi kunne mødes med andre end familien – eller sidde tæt sammen.

Men nu er det pinse, skoven er grøn, og solen skinner. Med lidt lempeligere regler vil mange i år forhåbentlig nyde en lækker pinsefrokost sammen med de nærmeste.

Fra højt belastet til højt belagt

Vi har i Danmark en rig tradition for overdådigt smørrebrød, med ganske få undtagelser belagt med fisk eller kød.

Så man kan roligt sige, at det højt belagte, danske smørrebrød også er højt belastet. Men smørrebrød kan sagtens være højt belagt uden at belaste hverken krop, klode eller klima.

Jeg har nyfortolket en række danske smørrebrødsklassikere med brug af råvarer fra planteriget i stedet for kød og fisk. Jeg håber, du vil lade dig inspirere af de nye ideer.

På min blog kan du finde opskrifter på mange slags plante»sild«, »fiske«fileter, stjerneskud, crab cakes uden krabber, pålægssalater, avocadomadder, leve(r)postejer og meget, meget mere.

Se nogle af ideerne her: Klar, parat… pinsefrokost – grønt smørrebrød.