Den store flæskekrig er brudt ud i Europa

Annonce i Nettos tilbudsavis i ugen 11. - 17. december. Flæskesteg til 4,75 kr. for et halvt kilo.

Årsagen til krigsudbruddet, der vil blive udkæmpet på dumpingpriser, er en helt hovedløs overproduktion af flæsk i et EU. Rundt om i den europæiske svinekødsindustri benytter de klogeste lande sig af flæskekrigen til at neddrosle den stærkt kritiserede industri.

Af Kjeld Hansen
Journalist og gårdejer

Mørke skyer har længe hængt over den europæiske svinekødsindustri, men nu er usikkerheden afløst af åben krig.

Baggrunden er 25 års sanseløs produktionsforøgelse, dels gennem genetisk manipulation, så produktionssvin i dag leverer langt flere smågrise end nogensinde tidligere, dels med opbygning af flere statsunderstøttede produktionsfaciliteter ikke mindst i Danmark.

Årsagen til krigsudbruddet, der vil blive udkæmpet på dumpingpriser, er en helt hovedløs overproduktion af flæsk i et EU, hvor forbruget af svinekød falder fra år til år, og hvor eksporteventyret til det kommunistiske regime i Kina har fået en brat ende. De kinesiske dealere har simpelthen opsagt aftalerne og efterladt fyldte svinekødscontainere på havnekajerne.

Kun forbrugerne får glæde af krigshandlingerne, fordi flæskepriserne bare falder og falder.

Spanien er hårdest ramt

Spanien er hårdest ramt som den største producent i EU, men også den store danske svinekødseksport har fået den nye virkelighed at mærke. Vi har tidligere omtalte spanske AUSA’s drønbillige bacon, der forhandles til dumpingpriser, men i den kommende uge slår Netto-kæden bunden ud af al rimelighed med tilbudspriser på 9,50 kr. for et kilo dansk flæskesteg.

Med de priser kan danske svineproducenter kun producere med negativ indtjening, dvs. de betaler selv bare for at komme af med deres svin!

Rundt om i den europæiske svinekødsindustri benytter de klogeste lande sig af flæskekrigen til at neddrosle den stærkt kritiserede industri. For tredje år i træk skærer Tyskland ned på produktionen af flæsk, og den hollandske regering opkøber svineproduktionsanlæg og lukker dem.

Derimod øger de danske svineproducenter hastigheden mod katastrofen og hjælpes på vej af generøse statstilskud fra den socialdemokratiske regering, men kampen er overhovedet ikke forbi.

Svinepesten vil få helvede til at bryde løs

Med uhyggelig hast bevæger den afrikanske svinepest sig mod den dansk/tyske grænse, og når den rammer, vil helvede bryde løs. Pesten smitter ikke til mennesker, så folkesundheden er intakt, men for svinene er sygdommen fatal.

Svinepesten overskred den polsk-tyske grænse syd for Berlin i september 2020, men siden da har smitten bevæget sig vestpå, så den nu hærger mindre end 250 kilometer fra Danmark.

Når den første fabrik i Danmark rammes, lukker eksporten til 3. land, dvs. lande uden for EU, med øjeblikkelig virkning. Det vil f.eks. gælde for det lukrative japanske marked, som er en af de helt store aftagere af dansk kvalitetsflæsk.