Dansk minkfarm ramt af Covid-19. Dyrene skal aflives

Brevet til minkavlerne nåede aldrig frem.Foto: Colourbox

Den første danske minkfarm er ramt af covid-19 virus. Dyreværnsorganisation kræver permanent nedlukning

LANDBRUG – I sidste uge kom det frem, at en person med tilknytning til en minkfarm i Vendsyssel var testet positiv for Covid-19, og at Fødevarestyrelsen derfor havde valgt at undersøge farmen for coronasmitte. Nu er det netop blevet bekræftet, at minkene på farmen er smittet med corona, og at den smittede minkbesætning skal aflives.

Det er ikke første gang, at minkfarme er ramt af coronasmitte. Siden april er der konstateret Covid-19 blandt mink på i alt tretten hollandske minkfarme.  Den hollandske regering beordrede derfor i forrige uge tusindvis af mink aflivet. 

Ifølge Anima, forklarer eksperter, at inficerede farme kan fungere som reservoirer for viruset og holde det i cirkulation i lang tid. To hollandske medarbejdere på minkfarme er blevet testet positiv, og den hollandske minister for landbrug har udtalt, at det er ekstremt sandsynligt, at smitten er overført fra mink.

Det har fået dyreværnsorganisationer i hele verden, heriblandt den danske dyreværnsforening Anima til at kræve et forbud mod minkfarme. 

LÆS OGSÅ:
Fødevareminister: Corona-virus på minkfarm gør selvfølgelig indtryk
Mink i Holland er smittet med corona. Titusinder af dyr aflives

Krav om totalforbud mod mink

Nu hvor der også er konstateret coronasmitte på en dansk minkfarm, gentager Anima sin opfordring til en permanent nedlukning.

»På danske minkfarme lever tusindvis af mink i små bure under uhygiejniske, stressende og unaturlige forhold. Ud over den grusomme behandling af dyrene er risikoen for spredning af zoonotiske sygdomme, og for at minkfarme fungerer som reservoirer for coronavirus, endnu en virkelig god grund til at lukke pelsfarme i Danmark – såvel som alle andre pelsproducerende lande – permanent«, siger Joh Vinding, direktør for Anima.

Pelsbranchen oplever i disse år en stærk økonomisk krise. Samtidig har stadig flere lande udfaset industrien helt af hensyn til dyrevelfærd. Det gælder bl.a. vores naboer i Norge og Tyskland. Derfor vil en lukning af minkfarmene ikke ligefrem udgøre et tab, mener Anima.

»Der er ingen tvivl om at fremtiden er pelsfri, og derfor er det kun et spørgsmål om tid, før minkfarmene lukker, frivilligt eller ej. Derfor bør man fra politisk hold forbyde pelsavl i stedet for at trække pinen ud ved at holde hånden under et døende erhverv«, siger Joh Vinding