Mink i Holland er smittet med corona. Titusinder af dyr aflives

Brevet til minkavlerne nåede aldrig frem.Foto: Colourbox

På kort tid har coronavirus spredt sig til 13 hollandske minkfarme, hvor myndighederne nu er gået i gang med at aflive mere end 400.000 dyr.

LANDBRUG – I april blev to ansatte på en minkfabrik i Holland konstateret smittet med coronavirus fra deres dyr, men selvom Danmark har verdens største og mest moderne produktion af mink, er der endnu ikke konstateret coronavirus på danske minkfabrikker.

Men ifølge netmediet gylle.dk er de første mink dog indleveret til test for Covid-19 til trods for at fødevareminister Mogens Jensen har afvist, at pandemier som den aktuelle kan udspringe af moderne husdyrproduktion.

Hollandske mink blev først inficeret med coronavirus af ansatte på en minkfabrik i april. Regeringen identificerede to tilfælde, hvor mennesker var blevet inficeret af syge dyr i maj, den eneste overførsel fra dyr til menneske, der er kendt siden det globale udbrud begyndte i Kina. Det skriver den britiske avis The Guardian.

Aflivningen af de 400.000 mink involverer arbejdere i beskyttelsesdragter, der bruger gas mod minketæver og deres hvalpe. De mange døde dyr sendes til en destruktionsanstalt, hvorefter fabrikkerne desinficeres.

Grund til at lukke alle minkfabrikker

Borgergrupper mod pelshandel siger, at udbruddet er nok en grund til at lukke alle minkfabrikker.

»Vi opfordrer til, at de 24 lande rundt om i verden, der stadig tillader minkavl, meget hurtigt evaluerer situationen og de kendsgerninger, der kommer ud fra Holland,« siger Clair Bass, administrerende direktør for Humane Society International, til The Guardian.

Kina, Danmark og Polen er verdens største minkproducenter med 60 millioner aflivede dyr hvert år.

I Danmark er der dog næppe politisk stemning for at forbyde minkfabrikkerne. Klimaminister Dan Jørgensen (S) har tidligere ført politisk kampagne på et forbud mod minkavl, men skiftede signaler, da han i december 2013 blev udpeget til fødevareminister, skriver gylle.dk.

Danske forskere har tidligere afvist, at mink skulle kunne spille en rolle for spredningen af Covid-19. Den påstand synes at være forkert efter udbruddet og spredningen i Holland.

Også fødevareminister Mogens Jensen (S) har i en artikel i LandbrugsAvisen afvist, at pandemier skulle kunne udspringe af moderne husdyrproduktion. Her understregede ministeren 6. maj, at »der ikke er grund til at frygte, at moderne landbrug, som i Danmark, kan være skyld i kommende pandemier.«