Danmark bliver foregangsland inden for plantebaseret mad

Rune-Christoffer Dragsdahl: Set i en international sammenhæng er det banebrydende, at det er blevet besluttet, at vi skal have en national handlingsplan for plantebaserede fødevarer med konkrete målsætninger, samt at vi som land investerer et milliardbeløb på området. Det er et af de største beløb, som et land har investeret i plantebaseret udvikling. Foto: Gustav Bech

Der er flere banebrydende elementer i den netop vedtagne klimaplan for landbruget, som gør Danmark til et af de lande i verden, der satser mest på det plantebaserede. Vegetarisk Forening ser særdeles positivt på aftalen.

KLIMA / LANDBRUG – Et bredt flertal i Folketinget har mandag aften indgået en klimaaftale for landbrugs- og fødevareområdet, som på nogle punkter er uden fortilfælde. Politikerne har med aftalen vist, at der er bred opbakning i Folketinget til at omlægge dansk landbrug i retning af en mere plantebaseret produktion til gavn for klima og miljø. 

Dansk Vegetarisk Forening mener, at der på flere punkter er tale om en historisk ambitiøs aftale, da et flertal i Folketinget nu anerkender, at vi skal omlægge vores landbrug i retning af flere plantebaserede fødevarer.

»Set i en international sammenhæng er det banebrydende, at det er blevet besluttet, at vi skal have en national handlingsplan for plantebaserede fødevarer med konkrete målsætninger, samt at vi som land investerer et milliardbeløb på området. Det er et af de største beløb, som et land har investeret i plantebaseret udvikling«, siger Dansk Vegetarisk Forenings generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl. 

Centralt element i den grønne omstilling

Af aftale fremgår det, at aftalepartierne er enige om, at omlægning til mere planteproduktion er et »centralt element i den grønne omstilling«. Plantebaserede fødevarer og proteiner er et fremtidigt vækstområde, hvor nye indtjenings-  og jobmuligheder kan etableres, og hvor hensyn til vækst, miljø og klima går hånd i hånd, lyder det i aftalen. 

Rune-Christoffer Dragsdahl vurderer, at Danmarks vilje til at investere i området vil tiltrække positiv opmærksomhed fra udlandet. 

»Det vil give genlyd internationalt, og vi er allerede i kontakt med internationale aktører, som er glade for, at Danmark vil være foregangsland. De vurderer, at det vil inspirere andre lande til at gå samme vej«, fortæller han.

Markedet for plantebaserede fødevarer forventes at nå 1.000 milliarder kroner i 2030, viser prognoser fra Bloomberg – og 8.000 milliarder kroner i 2050 ifølge Credit Suisse. 

Hvis Danmark kan få blot to procent af det globale marked i 2030, vil det svare til 20 milliarder kroner. Beregninger fra Københavns Universitet har anslået, at det vil svare til mellem 20.000 og 40.000 arbejdspladser.

»Vi kan ikke komme udenom, at Danmark og resten af verden i fremtiden skal producere og spise mindre kød, hvis vi skal gøre os forhåbninger om at overholde Paris-aftalen og klimamålene. Landbrugsaftalen vil skabe tusindvis af arbejdspladser inden for det plantebaserede. Hvis der afsættes flere midler senere – det kunne meget passende være i forskningsforhandlingerne og finansloven til november – kan der være tale om titusindvis af arbejdspladser«, siger Rune-Christoffer Dragsdahl.

»Det er godt at se satsningen med 75 millioner kroner om året på plantebaserede fødevarer, der skåner klimaet og naturen, og den udvikling må styrkes endnu mere fremover for at fremtidssikre landbruget«, siger Kristine Clement, kampagneleder for landbrug og skov i Greenpeace.

»Her er der store muligheder for både at skabe vækst og tusindvis af nye bæredygtige jobs, der kan erstatte de jobs, der forsvinder i den animalske produktion, når regeringen forhåbentlig inden længe finder modet til at begynde den nødvendige reduktion af de mange køer og svin.«