CO2-afgift er central del af den grønne genstart af Danmark

Mere vedvarende energi, elbiler, cirkulær økonomi, omstilling af landbruget og en CO2-skat er blandt forslagene fra 17 danske grønne organisationer. Grafik: Colourbox

17 danske ngo-organisationer præsenterede mandag 30 forslag til en grøn og retfærdig genstart af Danmark. CO2-skat, vedvarende energi, elbiler og cirkulær økonomi skal bringe Danmark videre i den grønne omstilling.

GRØN GENSTART – Genåbningen af Danmark tager for alvor fart, og politikerne er i fuld gang med at planlægge, hvordan vi bedst får sparket dansk økonomi i gang igen og får afbødet de de værste økonomiske konsekvenser af coronakrisen.

Men politikerne skal samtidig sikre, at Danmark overholder målet om at reducere udledningen af klimagasser med 70 procent, og derfor skal en genopretningspakke i videst muligt omfang bestå af tiltag, der reducerer klimabelastningen.

Udspillet fra 17 danske ngo-organisationer med 30 forslag til politikerne.

Det mener Greenpeace og 16 andre ngo-organisationer, der mandag fremlagde et fælles udspil til en »Grøn og retfærdig genstart« af Danmark.

I modsætning til finanskrisen i 2008-09 er det denne gang ikke kun bankerne, vi skal bruge de politiske kræfter på at redde. Det er planeten, der er ’too big to fail’, lyder det fra blandt andre Greenpeace, Danmarks Naturfredningsforening, Mellemfolkeligt Samvirke, Klimabevægelsen og Rådet for Grøn Omstilling.

»Omstillingen skal være grøn, retfærdig og solidarisk. Vi skal ikke genopbygge økonomien som den så ud i det 20. århundrede, men skabe en økonomi for fremtiden, der kan eksistere inden for planetens grænser; en økonomi, der er mere menneskelig, mere cirkulær og hvor mere produceres lokalt«, skriver de 17 organisationer i udspillet, der er et 30 sider langt katalog med uddybende forslag til politikerne.

CO2-afgift er primus motor i den grønne omstilling

»Stimuluspolitikken skal være et aktivt redskab i den grønne omstilling ved at bidrage med at forme det samfund, vi gerne vil have, og ikke bevare det, der er dikteret af prioriteter, som allerede nu underminerer vores eksistensgrundlag«, hedder det i udspillet, der blandt andet peger på en CO2-afgift, der skal finansiere en del af omstillingen.

»CO2-afgifter er en vigtig del af finansieringen. Vi bliver nødt til at se på økonomisk omfordeling«, siger politisk chef Lars Koch fra Mellemfolkeligt Samvirke til Politiken.

»En skat på CO2 er helt centralt for den grønne omstilling. Det er uforståeligt at erhvervslivet stædigt afviser det mest omkostningseffektive virkemiddel overhovedet«, skriver Marie Reumert Gjerding, præsident for Danmarks Naturfredningsforening, på twitter.

De 17 organisationer er: 350 Klimabevægelsen, CARE, Sex og Samfund, Dansk Vegetarisk Forening, Amnesty International, Danmarks Naturfredningsforening, Greenpeace, Global Aktion, Mellemfolkeligt Samvirke, Miljøorganisationen VedvarendeEnergi, Nyt Europa, Our Fish, Rådet for Grøn Omstilling, Verdens Skove, WWF Verdensnaturfonden, IWGIA, Dansk Ornitologisk Forening 

Link til udspillet Grøn og retfærdig genstart