Bayer vil indgå forlig med 125.000 søgsmål om glyfosat

Roundup er verdens mest solgte sprøjtegift. Foto: Gustav Bech

Kilder siger til det amerikanske nyhedsmedie Bloomberg, at den tyske kemigigant Bayer er tæt på at indgå forlig om giftstoffet glyfosat.

SPRØJTEGIFT – Kemivirksomheden Bayer er ifølge det amerikanske nyhedsmedie Bloomberg tæt på at indgå forlig med op til 125.000 personer og institutioner, der har lagt sag an med anklager om blandt andet glyfosat, giftstoffet i Roundup, der er verdens mest solgte sprøjtegift.

Den tyske kemigigant Bayer er angiveligt nået til enighed i form af mundtlige aftaler om at løse en væsentlig del af de estimerede 125.000 retssager mod selskabet om dets ukrudtsmiddel Roundup, der anklages for at være kræftfremkaldende.

Det skriver Bloomberg News på henvisning til kilder med indblik i sagen, refererer Ritzau Finans.

Dyre juridiske kampe efter Monsanto

Aftalerne, der endnu ikke er underskrevet, og som estimeres til at udgøre mellem 50.000 og 85.000 sager, er ifølge mediet en del af Bayers 10 milliarder dollar-plan om at sætte punktum for dyre juridiske kampe, som selskabet overtog, da det erhvervede sig Monsanto i 2018.

Til Bloomberg News siger kilderne, at udbetalinger i forbindelse med forligene rangerer fra få millioner dollar til få tusinde.

En bølge af anklager sammen med store nederlag i retssale har tynget Bayer, siden selskabet brugte 63 mia. dollar på at købe Monsanto, der står bag ukrudtsmidlet. Bayer-aktien er faldet omkring 40 pct., siden handlen lukkede i juni 2018, hvilket har skåret omkring 39 mia. dollar af den tyske kemigigants markedsværdi.

»Forlig i alle de amerikanske sager for 10 mia. dollar kan blive en kæmpe udløser for Bayers deprimerede aktiekurs«, siger Markus Mayer, der er analytiker hos Baader Bank, til Bloomberg.

Folketinget forkastede med regeringens stemmer i sidste uge et borgerforslag om at forbyde brugen af blandt andet Roundup i private haver og på offentlige arealer.