Asparges og nye danske kartofler – så er lykken gjort!

Aspargestærte med brødbund. Foto: Kirsten Skaarup

Nu er de danske asparges fremme. Det er for mig årets store kulinariske smagsoplevelse. Asparges er dronningen af grønt, skriver Kirsten Skaarup i serien Kødfri Fredag.

Af Kirsten Skaarup, madskribent og blogger

KØDFRI FREDAG – Nu er de danske asparges fremme. Det er for mig årets store kulinariske smagsoplevelse. Asparges er dronningen af grønt. Jeg elsker de hvide og grønne stængler, der som den første grøntsags-gave i foråret kæmper sig op mod lyset. Efter en vinter med kål og rodfrugter, kommer de elegante stængler og spreder lethed og lyksalighed på tallerkenen.

Asparges nydes måske allerbedst blot med et dip. Men de er også lækre som suppe eller i en tærte. Jeg har til årets første asparges lavet en speciel tærtebund af brødrester. Sagen er jo, at vi smider alt for megen mad ud, især brød. Har du ikke tørt brød, der trænger til et nyt liv, kan du bruge en hvilken som helst anden type tærtebund. 

Der er meget at vinde ved at mindske madspild, for hvis alle mennesker levede, som vi gør i Danmark, havde vi brug for mere end fire jordkloder. Og madspild er en af synderne.

Madspild for milliarder

Dét at udfordre sig selv og tænke på nye anvendelser for madrester er faktisk lidt af en gave. Ikke blot sparer man penge, der kan også komme nye spændende retter og smagsoplevelser ud af det.

At det bør være slut med at smide mad ud, er heldigvis gået op for de fleste. I Danmark har vi hidtil smidt 47 kg spiselig mad ud om året pr. indbygger. Det udgør et samlet spild på næsten 261.000 ton. I penge beløber det sig til omkring 14 milliarder kroner. Tager vi industri-, institutions-, detailhandel- og restaurantsektoren med, smider vi årligt tilsammen 700.000 tons mad ud.

Man kunne have haft glæde af de mange penge, men værst er det, at de kasserede fødevarer har belastet jorden helt unødvendigt. Der er blevet brugt kunstgødning og sprøjtegifte, der ødelægger grundvandet, arbejdskraft, transport og mange andre ressourcer er spildt – og ikke at forglemme de millioner af dyr, der har lidt til ingen verdens nytte.

En af de ting, som ofte kasseres i danske husholdninger, er brød. Det kan jeg slet ikke forstå, for brød kan få et langt liv, fordi det er så velegnet til frysning. Men er brødet trods alt blevet så tørt, at det ikke mere kan friskes op med en tur på brødristeren, så brug det til denne tærtebund, der er opfundet netop for at undgå spild af brød.

Se opskrift på aspargestærte med brødbund, hvidløgscreme og krydderurter samt en aspargessuppe her (https://wp.me/p5bjYH-53w).