Unge klimaaktivister tilbyder oplæg til landets skoler

Fridays for Future tilbyder at holde oplæg for skolernes 6.-10. klasser. Grafik: Pixabay

Oplæg om klimakrisen for 6.-10. klasser af klimabevægelsen Fridays For Future. De fortæller også om kampagnen »Klima På Skema«.

Unge aktivister i klimabevægelsen Fridays For Future besøger landets skoler – virtuelt som fysisk. Aktivisterne giver et gratis 15-20 minutter langt oplæg om klimakrisen, klimaaktivisme og deres syn på, hvordan politikerne håndterer og agerer i forhold til klimakrisen. 

Oplægget indeholder derudover også en introduktion til bevægelsens kampagne ‘Klima På Skema’, fortæller aktivisterne.

Kampagnen forsøger at skabe opmærksomhed på den manglende undervisning i grundskolen i den akutte og livstruende klimakrise, som unge fødes ind i. Fridays For Future ønsker med kampagnen at ruste flere unge til at håndtere klimakrisen.

De mener, at klima bør indføres på skoleskemaet som et tværfagligt forløb i relevante fag samt en emneuge, der skal give eleverne mulighed for at gå i dybden med de mange aspekter ved klimakrisen. 

Mulighed for at handle

»Vi synes ikke, at det er retfærdigt, at vi unge ikke får de samme muligheder for at handle og reagere på klimakrisen. Det er ikke okay, at vi ikke har en lige chance for at påvirke den krise, som trods alt kommer til at påvirke os, de unge, og de kommende generationer i højere grad end de tidligere generationer. For hvordan kan man ændre på en krise, som man ikke kender til, siger Solvej Greve Pedersen, klimakoordinator for Fridays For Future.

På de skoler, Fridays For Future har været ude på, har der ifølge aktivisterne været bred enighed blandt de deltagende elever om, at undervisningen i klimakrisen ikke har været tilstrækkelig til at informere dem om situationens alvor.

Aktivistisk fællesskab og indflydelse

Et oplæg med klimabevægelsen giver derfor eleverne mulighed for at deltage i et aktivistisk fællesskab, hvor man kan have indflydelse på den nationale håndtering af klimakrisen, forklarer de.

»Når man som lærer præsenterer eleverne for klimakrisen bl.a. ved hjælp af oplægget af Fridays For Future, så giver man eleverne en mulighed for at kunne forholde sig til den fremtid, vi står overfor. Som skole giver man dem også mulighed for at indse, at politikernes håndtering af krisen ikke er tilstrækkelig og giver eleverne redskaber til at se igennem den greenwashing, som vores samfund står over for«, siger Nomi Slotorub, klimakoordinator for Fridays For Future.

Fridays For Future har indtil videre kun givet oplæg for syv forskellige skoler, men det skyldes især corona-situation, men de ser frem til at besøge mange flere skoler for at holde oplæg.

Hvis man som skole er interesseret i et oplæg af klimabevægelsen, kan man kontakte bevægelsen på mail: klimastrejke@kontakt.dk eller via sociale medier.