Tre ud af fire siger ja til mere vild natur i Danmark

Hver søndag aften sad 800.000 foran skærmen, når Vilde vidunderlige Danmark blev sendt på DR-TV. Måske husker du, hvordan de sorte havemyrer holdt bladlus og »malkede« dem for sukkerstoffer ved at stryge dem kærligt over ryggen med de lange antenner. Foto: DR

– Vi drømmer om et vildere Danmark. Og det er dejligt, at så mange deler drømmen, siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

NATUR – Otte ud af ti danskere mener, naturen skal have mere plads – og den må gerne blive vildere end i dag. Det viser en ny Gallup-måling, foretaget for Danmarks Naturfredningsforening.

Den danske natur er presset som aldrig før. Det skyldes primært, at den vilde natur ikke har plads nok. Men det vil et stort flertal af danskerne gerne have lavet om på. 83 procent mener, der skal være større områder, hvor naturen frit kan udvikle sig. Og 77 procent mener, at naturen gerne må være vildere end i dag.

Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Danmarks Naturfredningsforening. Det er en markant stigning siden 2017, hvor Gallup lavede en lignende undersøgelse for foreningen.

– Vi drømmer om et vildere Danmark. Og det er dejligt, at så mange deler drømmen, siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

– Men vi nøjes ikke med at drømme. Vi har en plan for, hvordan drømmen kan blive til virkelighed, siger hun.

389 arter er uddøde og 1.844 er i fare for at forsvinde

En rapport fra Aarhus Universitet viste sidste år, at 95 procent af de overvågede naturtyper er i så ringe tilstand, at de er i fare for at forsvinde. Og når naturområderne går tilbage, gør arterne det også.

389 arter er allerede uddøde herhjemme, og yderligere 1.844 arter er i fare for at forsvinde fra den danske natur, viser Den danske Rødliste 2019.

– Naturen har brug for mere plads og bedre beskyttelse! Og det skal gå hurtigt, hvis vi skal nå at redde de truede arter, siger Maria Reumert Gjerding.

Derfor foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at 20 procent af Danmarks landareal skal laves til Naturzoner med vild natur. Det skal være områder, hvor naturen har førsteprioritet og er beskyttet, så den får lov at udfolde sig frit. I dag er de såkaldt ’urørte’ skove den eneste vilde natur, der er beskyttet på samme måde. Og de fylder kun 0,5 procent af landet.

– Som det er nu, går naturen tilbage selv i de beskyttede naturområder. Det fortæller, at noget er helt galt. Derfor vil vi indføre Naturzoner, der både skal sikre naturen mere plads og den rigtige beskyttelse, siger Maria Reumert Gjerding.

Danmarks Naturfredningsforening udfolder forslaget og viser, hvor fantastisk den danske natur kan blive – hvis den bare får plads – Tjek selv på Naturnok.dk.

Flere vil give plads til mere vild natur

2020 er på mange måder naturens år: Over 800.000 danskere sidder foran skærmen hver søndag aften, når DR viser programmer om Danmarks vilde vidunderlige natur. Coronakrisen har fået danskerne til at strømme ud i naturen. Og både Folketinget, EU og FN skal aftale, hvordan vi redder naturen.

Samtidig er der en stigende folkelig opbakning til at skabe bedre rammer for Danmarks vilde natur. I dag vil markant flere give plads til den vilde natur end for bare tre år siden, hvor Gallup lavede en lignende undersøgelse for foreningen.

Dengang svarede 73 procent, at der skal være større områder, hvor naturen frit kan udvikle sig. Mens 53 procent mente, at naturen godt måtte være vildere. Det er en stigning på henholdsvis 10 og 24 procentpoint.