Thise og Irma lancerer nye produkter på basis af græsmælk

De nye økologiske produkter er fremstillet af græsmælk og stammer fra køer, der udelukkende æder græs- og græsmarksprodukter. Køerne får intet korn, soja eller anden form for tilskudsfoder. Foto: Thise Mejeri

Thise Mejeri udvider og lancerer i samarbejde med butikskæden Irma yoghurt, creme fraiche og smør lavet af økologiske mælkeprodukter fra køer, der hverken får korn, kraftfoder eller andet tilskudsfoder.

ØKOLOGI – I 2017 introducerede Thise Mejeri græsmælk på det danske marked. Mælk der stammer fra køer, der udelukkende æder græs, græsmarksprodukter og urter. Der indgår ikke menneskeføde i køernes foderplaner. Udelukkende græs som køer til forskel fra mennesker kan fordøje.

Græsmælken kom oprindeligt fra en enkelt landmands 120 køer, men snart oversteg forbrugernes tørst efter græsmælk den producerede mælkemængde, så en ekstra landmand kom til. I år 2021 er en tredje Thise-gård ved at blive omlagt til græsmælksproduktion.

Mælkemængden stiger, det samme gør efterspørgslen. Derfor udvider Thise sortimentet af græsmælksprodukter. Det udvidede sortiment består af yoghurt, creme fraiche og smør, men flere græsmælksprodukter er i pipelinen, oplyser mejeriet.

Tilbage til udgangspunktet

Ifølge Thise Mejeri er mejeriet dermed ved at vende tilbage til det oprindelige og naturlige udgangspunkt, når køerne udelukkende har adgang til at æde det, som deres fordøjelsessystem fra naturens side er designet til at kunne fordøje: Nemlig græs og celluloseholdige fodermidler, som vi mennesker til gengæld ikke kan optage næring fra. Når køerne ikke fodres med kraftfoder eller anden form for menneskeføde, så falder mælkeydelsen typisk med 25–30 procent. Til gengæld får mælken en anden og ernæringsmæssigt mere interessant fedtsyresammensætning, har Thise Mejeri erfaret.

Fremstillet efter dogmeprincipper

Den nye serie græsmælksprodukter er fremstillet efter nogle restriktive såkaldte dogmeprincipper, der blandt andet indebærer, at produkterne udelukkende er fremstillet af græsmælk og mælkesyrekultur og for smørrets vedkommende også en anelse salt.

»Helt elementært – ingen tilsætninger, hverken frugt, sukker, krydderier – og da slet ingen e-numre. Keine hexerei – nur behändigkeit«, lyder det fra Thise Mejeri.

FAKTA: Thises dogmeprincipper er sammenfattet i 6 bud

  • Dogme-produkterne er fremstillet af græsmælk og stammer fra køer, der udelukkende æder græs- og græsmarksprodukter. Intet korn – ingen soja – ingen menneskeføde. Græsmælken standardiseres med et fedtindhold tæt på det naturlige, det vil sige cirka 4%.
  • Dogme-produkterne er udelukkende fremstillet af græsmælk, mælkesyrekultur og vegetabilsk osteløbe – intet andet. Mælkesyrekultur til smør, yoghurt og creme fraiche og vegetabilsk osteløbe til ost. Der er hverken tilsat krydderier, frugt eller sukker. Eneste »tilsætningsundtagelse« er salt i smør og ost.
  • Dogmeprodukterne er »Slowfood«. Syrningsprocessen tager lang tid, når vi producerer smør, yoghurt og creme fraiche, og det tager måneder, inden græsmælksosten er færdigmodnet.
  • Dogme-produkterne er pakket i små enheder, som indirekte bærer budskabet om, at vi fremover skal spise mindre kød og færre mejeriprodukter. Lidt, men godt – og intet madspild.
  • Dogme-produkterne bliver løbende analyseret, vurderet og optimeret i forhold bæredygtighed i hele fødekæden. I takt med at der fremkommer ny viden og indhøstes nye erfaringer, tilpasses produktionen i retning af mere bæredygtighed og mindre klimabelastning.
  • Thises Dogme-produkter sælges og markedsføres under paraplyen »Græsmælk« – ledsaget af den græsgrønne signalfarve.