Mogens Jensen: Søg tilskud til privat oplagring af ost

Mogens Jensen trækker sig fra posten som fødevareminister. Foto: Keld Navntoft

Fra i dag kan slagterier og mejerier ansøge om støtte til privat oplagring af oksekød og ost. Det sker som led i støtteordninger i kølvandet på corona-pandemien.

LANDBRUG – Virksomhederne har fået markant sværere ved at sælge deres landbrugsprodukter på grund af corona-krisen, skriver Fødevareministeriet.

For at hjælpe erhvervet gennem krisen har EU-Kommissionen derfor aktiveret støtteordninger, som giver slagterier og mejerier mulighed for at ansøge om at få støtte til privat oplagring af landbrugsprodukter.

»Efter dialog med erhvervet åbner Landbrugsstyrelsen i dag ordninger, hvor slagterier, mejerier mv. kan søge om støtte til privat oplagring af oksekød og ost i minimum to måneder. Oplagringsperioder og støttesatserne til privat oplagring er fastsat af EU-Kommissionen«, hedder det i en pressemeddelelse.

»De nye ordninger giver virksomheder mulighed for at få støtte til privat oplagring af oksekød og ost, så de ikke brænder inde med det på grund af faldende efterspørgsel. Virksomhederne får dermed mulighed for at sætte det ud på markedet igen, når efterspørgslen igen stiger. Ordningen kan forhåbentlig bidrage til at hjælpe det danske fødevareerhverv gennem krisen, siger Mette Justesen, der er teamleder i Landbrugsstyrelsen.

Støtten til privat oplagring er finansieret af EU. Landbrugsstyrelsen behandler ansøgninger fra de slagterier, mejerier mv. som søger om støtte til privat oplagring.

Ved privat oplagring opbevares varerne på et kølelager eller i et frysehus.

FAKTA: Der kan søges støtte for privat oplagring af:

  • Oksekød fra dyr over otte måneder for en periode tre, fire eller fem måneder. Støtten er mellem 1.008 euro og 1.058 euro per ton kød afhængig af oplagringsperioden. Man skal minimim ansøge om oplagring af 10 tons oksekød.
  • Ost i mellem to og seks måneder. Man kan ansøge om støtte til privat oplagring af oste, der allerede er oplagret. Støttesatsen er på 15,57 euro pr. ton for faste omkostninger og 0,4 euro per ton per dag. Minimumsmængden per ansøgning er et halvt ton. I Danmark kan der ydes støtte til privat oplagring af 4.373 tons ost.

Kommissionens COVID-19 krisepakke omfatter støtte til privat oplagring af oksekød, ost, skummetmælkspulver, smør og fåre-/gedekød. Det er på baggrund af dialog med erhvervet vurderet, at der vil være interesse for at søge om støtte til privat oplagring af oksekød og ost i Danmark.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet