Flere og flere af verdens fødevarer vil fremover blive produceret af genetisk modificerede planter. Det gælder fx hvede, tomater, kartofler, majs, raps, soja og sukkerroer.
I EU er en gensplejset tobaksplante indtil videre det eneste eksempel på en plante, der er godkendt til markedsføring, men flere er på vej. I USA markedsføres allerede gensplejsede tomater, majs og soja.
Men hvordan skal i i Europa forholde os til de gensplejsede fødevarer? Ønsker vi overhovedet disse produkter? Skal produkterne mærkes af hensyn til forbrugerne? Skal vi godkende, at planterne produceres i Europa? Og hvordan skal gensplejsede planter vurderes i forhold til miljøet?
Det er nogle af de centrale spørgsmål, som vil blive diskuteret på en folketingshøring om gensplejsede planter torsdag 1. februar i Landstingssalen på Christiansborg. Høringen er arrangeret af Teknologirådet i samarbejde med Miljøstyrelsen på opfordring af Folketingets Forskningsudvalg og Miljø- og Planlægningsudvalget.
Teknologirådet har udarbejdet høringsmateriale, der blandt andet indeholder et debatoplæg fra Miljøstyrelsen og sammendrag af eksperternes indlæg på høringen, som man kan få ved henvendelse til Teknologirådet, tlf. 33320503.