Sønderjysk svineproducent tiltalt for misrøgt

Retten i Sønderborg behandler sagen tirsdag, hvor der også ventes at falde dom. Landmanden kræves idømt fængsel, ligesom anklagemyndigheden vil have ham frakendt retten til at have med dyr at gøre. Arkivfoto: Dyrenes Beskyttelse

Landmand tiltalt for misrøgt af tusindvis af grise på fire forskellige besætninger, som han har drevet på Als.

LANDBRUG – Forsøg på aflivning, der slog fejl. Grise med hjernebetændelse, der ikke blev behandlet eller aflivet. Og hundredvis af svin, der var indsmurt i gylle. Et anklageskrift på 16 sider i en straffesag mod en landmand fra Als tegner et billede af sønderjyske svinefarme med alvorlige problemer.

Det skriver nyhedsbureauet Ritzau.

Landmanden er blandt andet tiltalt for »grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishandling«. Han er tiltalt for misrøgt af grise på fire forskellige besætninger, som han har drevet på Als.

I et tilfælde forsøgte den nu 52-årig mand fra Als at aflive seks grise med slag i nakken eller panden. Grisene vejede alle mere end fem kilo og var derfor ifølge reglerne for store til den simple aflivningsmetode og skulle i stedet have været aflivet med en boltpistol.

Næsten 6800 grise manglede i en periode halm, og manglende ventilation sendte temperaturen og luftfugtigheden i vejret i svinestaldene, skriver Ritzau.