Slut med misbrug af vilde dyr i populært tv-show

Det er slut med tigrene i 'Fangerne På Fortet. Pressefoto: Tv3/Viaplay

Underholdnings-serien ‘Fangerne På Fortet’ ændrer konceptet, så det fremover bliver uden levende tigre.

VILDE DYR – TV3/Viaplays underholdning-succes, ‘Fangerne På Fortet’ har besluttet at ændre konceptet, så det bliver uden de levende tigre, som har været en fast del af programmets finale siden starten i 1993.

De vilde dyr er ikke bare droppet i Danmark, men over hele verden, og det sker efter anmodning fra World Animal Protection, der mener, at de ikke hører til som underholdning i et moderne tv-program anno 2021, hvor dyrevelfærd bør være en naturlig del af etikken.

Beslutningen gælder for samtlige de lande, hvor programmet bliver vist i resten af verden. Fra Rusland over Holland til Sverige og Polen, samt mange andre steder. I alt har programmet været vist i mere end 33 lande.

Ude af trit med tiden

»Vi har haft en yderst konstruktiv dialog med de danske producenter af ‘Fangerne På Fortet, der har indset, at det er ude af trit med tiden, at bruge dyr som underholdnings-objekter, og det er en stor sejr for dyrene, at de nu slipper for stresset transport, små bure og kampsvedende kendisser«, siger Stephanie Kruuse Klausen fra World Animal Protection Danmark.

Da ‘Fangerne På Fortet’ sidste år vendte tilbage efter 10 års pause, gik organisationen i dialog med programmets danske producenter, NENT Group, for at få dem til at droppe brugen af de store rovdyr af hensyn til tigrenes velfærd.

Elendig tilværelse i små betonbure

World Animal Protection gjorde opmærksom på, at de store dyr henslæber en elendig tilværelse i små betonbure på Fort Boyard hver sommer, når programmet indspilles på den historiske lokation ud for Frankrigs kyst, og at tigre i det fri normalt har helt andre behov end de tv-kulisser, de tildeles som eksotiske tv-stjerner på Napoleons gamle fort.

»Vi er utroligt glade for at NENT Group har taget kritikken til sig, så Danmark nu er med til at sætte nye standarder i den del af underholdningsindustrien. Og vi er endnu mere stolte af, at vores pres betyder, at udnyttelsen af dyrene er droppet i alle internationale produktioner fremover«, siger Stephanie Klausen fra World Animal Protection Danmark.

Tigrene bliver pensionerede

Hos NENT Group, der også distribuerer showet i Norge og Polen, er der også stor tilfredshed med beslutningen:

»Vi har tidligere talt om brugen af vilde dyr i vores format, og dialogen tog yderligere fart, da vi blev kontaktet af World Animal Protection op til premieren i 2020. Efterfølgende besluttede vi sammen med produktionsselskabet Mastiff, at vi ikke ønskede at producere ’Fangerne på Fortet’, hvis vilde dyr var en del af omgivelserne på Fort Boyard. Dét har vi stået fast på, og derfor indgår vilde dyr ikke i nogen NENT-producerede udgaver af showet«, siger Kenneth Kristensen, programdirektør i distributionsselskabet NENT Group.


»Ydermere har dialogen mellem NENT, Mastiff og den franske producent resulteret i, at de nu har lovet, at tigrene bliver pensionerede. Dermed kommer de ikke længere til at indgå i produktionen af ’Fangerne på Fortet’ på internationalt plan fremadrettet. Det er vi meget glade for, at vi har været medvirkende til«, siger Kristensen, der gør opmærksom på, at også krybdyr -herunder slanger og edderkopper også er droppet.